Eerste deelakkoord arbeidsvoorwaarden Defensiepersoneel definitief

Nieuwsbericht | 16-04-2015 | 17:00

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de vakbonden hebben vanmiddag het eerste deelakkoord over arbeidsvoorwaarden ondertekend. Op 3 maart was al een voorlopig onderhandelingsresultaat bereikt. Nu heeft raadpleging van de achterban plaatsgevonden. Het deelakkoord is door 3 van de 4 vakbonden ondertekend. Het AFMP heeft als enige vakbond het deelakkoord niet ondertekend.

Logo ministerie van Defensie.

Minister Hennis-Plasschaert: "Ik ben verheugd dat Defensie en bonden in moeilijke tijd laten zien, dat er een weg voorwaarts te bewandelen is."

Voor een compleet arbeidsvoorwaardenakkoord staan er veel onderwerpen op de agenda, die tijd kosten. Om een aantal belangrijke zaken nu al te regelen, werken Defensie en bonden met deelakkoorden.

De langeretermijnafspraken worden in volgende deelakkoorden uitgewerkt, zoals de afgesproken compensatie van het AOW-gat en de aanpassing van de diensteinderegeling.

Defensie en de vakbonden gaan dus snel weer aan tafel om de uitwerking ter hand te nemen en om de vervolgstappen naar een tweede deelakkoord te zetten.

Salarisontwikkeling

Onderdeel van dit deelakkoord is een loonstijging van 0,8%. Deze loonstijging wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 in de salarisbetaling van juni verwerkt.

Afgelopen maanden is al gecommuniceerd over de VUT equivalent voor militairen. Besloten is deze inhouding te stoppen, omdat de inhouding voor vervroegd pensioenvoorzieningen voor burgermedewerkers ook stopt. Vanaf de maand april stopt de inhouding met terugwerkende kracht en vindt herberekening plaats vanaf 1 januari 2015.