Koninklijke onderscheiding voor de heer Jan Schilder

16-04-2015 Op donderdag 16 april 2015 heeft burgemeester Koelewijn een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Jan Schilder. De heer Schilder is tijdens de opening van de expositie `GEOrdende ruimte in beeld, 50 jaar Flevokartografie' in Lelystad, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Schilder startte in 1967 als cartograaf bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Vervolgens trad hij op 1 januari 1987 in dienst bij de provincie Flevoland als hoofd Bureau Cartografie en Grafisch Ontwerp. Jan Schilder geniet nationale en internationale bekendheid als vormgever en wordt in vakkringen gezien als grondlegger van de zogeheten Flevocartografie. Zijn werk is meermalen onderscheiden met de Kartografieprijs van de Nederlandse Vereniging voor Kartografie (NVK). Zijn cartografisch werk is onder andere tentoongesteld in Londen, Perth, Utrecht, Maastricht, Ottowa, Beijing, Almere en Kampen.

Naast cartograaf heeft de heer Schilder zich ook ontwikkeld als grafisch vormgever. Bij het vervaardigen van creatief werk maakt de heer Schilder op speelse wijze gebruik van de kennis en de technieken die ook bij het topografisch en cartografisch tekenwerk gebruikelijk zijn. Zijn grafische werk bestrijkt een breed palet: van stedelijke skylines in Flevoland tot met bollen opgevulde rasterpatronen, van landschapsbeelden van Kampereiland tot spannende lijnconstructies. Veel van zijn werken hangen in publieke gebouwen van onder andere Lelystad (provinciehuis, stadhuis en in de schouwburg Agora) en Kampen (stadhuis, verpleeginstellingen Myosotis en Margaretha). Ook zijn grafische kunstwerken zoals bewegwijzering, pictogrammen, logo's op gebouwen, bushokjes, bussen, auto's, etc. komen veelvuldig voor in de openbare ruimte van Flevoland en daarbuiten.

Jan Schilder stelt in zijn vrije tijd zijn vakmanschap beschikbaar voor scholen, stichtingen en verenigingen in de gemeente Kampen en de zes Flevolandse gemeenten. Zo ontwerpt hij logo's en huisstijlen, informatiebladen en brochures. Daarnaast verzorgt hij de vormgeving van boeken. Tot slot heeft de heer Jan Schilder als gepassioneerd cartograaf en kunstenaar de gave om niet alleen zijn waardevolle vaardigheden te laten zien, maar ook om ze te kunnen overdragen. De heer Schilder heeft als leermeester vele generaties studenten cartografie opgeleid. Daarnaast heeft hij zijn kennis overgedragen via enkele artikelen en boeken over (Flevo)cartografie. Deze worden bij verschillende vakopleidingen in Nederland gebruikt.