Oproep: Ondernemers (R&T) gezocht voor deelname aan arbeidskrachtenp..


vrijdag 17 april 2015

Het onderwerp werkgelegenheid kwam de afgelopen jaren tijdens bijeenkomsten van R&T-ondernemers regelmatig aan de orde. Zo ook tijdens de periodieke bijeenkomst van SBBO op 24 maart jl. in Herberg Schoapendrift.

Logo gemeente Borger-Odoorn Klik om te vergroten

Met als uitgangspunt de vraag hoe gemeente en ondernemers kunnen samenwerken om mensen met een bijstandsuitkering aan betaald werk te kunnen helpen, werd het idee van een `arbeidskrachtenpool' uitgewerkt.

Bijna elke (kleinschalige) R&T-ondernemer blijkt wel werkzaamheden te hebben waarbij ondersteuning welkom is. Tegelijkertijd is dit onvoldoende om iemand uitzicht te kunnen bieden op een betaalde baan. Dit leidde tot het idee van een `pool' waarin mensen met een bijstandsuitkering ingezet
kunnen worden voor een combinatie van werkzaamheden bij verschillende R&T-ondernemers. Zodat zij op deze manier wel aan een volwaardig(er) aantal werkuren tegen een normaal loon kunnen komen.

Dit levert alle betrokken partijen voordeel op. Voor de gemeente betekent dit uitstroom uit de bijstand, voor de ondernemer de mogelijkheid om op flexibele basis medewerkers uit de pool in te zetten voor kleinere klussen. En voor de medewerkers het uitzicht om nuttig en fatsoenlijk betaald aan
de slag kunnen, weliswaar op verschillende bedrijven.

Pilot voor arbeidskrachtenpool: werkwijze en afspraken

Onder de betrokken ondernemers bleek voldoende animo te bestaan voor het opzetten van een arbeidskrachtenpool als `pilot'. Hiervoor zijn de volgende onderlinge afspraken opgesteld:

1. De gemeente selecteert kandidaten uit de doelgroep;
2. kandidaten worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Bij een positieve indruk wordt een afspraak gemaakt om op een bedrijf een dag(deel) proef te draaien met behoud van uitkering;
3. geschikte kandidaten komen in de `pool';
4. de medewerker wordt per keer voor minimaal een dagdeel van 4 uren ingeschakeld en betaald, dit om wederzijds te borgen dat het wel om werkzaamheden van enige omvang gaat.
5. werkgeverschap en verloning zijn ondergebracht bij personeelsorganisatie MPO. Gemeente en MPO cooerdineren gezamenlijk de inzet van medewerkers op basis van de vraag vanuit de ondernemers. MPO en de gemeente dragen zorg voor noodzakelijke werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen.
De ondernemers dragen zorg voor de benodigde materialen en gereedschappen.

Ook meedoen met de arbeidskrachtenpool?

Bent of kent u die ondernemer die ook een beroep zou willen doen op deze `pool'? Zo ja, neemt u dan contact op met Hans van den Bergh van VOF Herberg De Witte Boerderij, T (0599)-637787/06-25123766 of E info@herbergdewitteboerderij.nl.









Nieuwsberichten