Jaarrekening 2014: Grondbezit drukt gemeente in rode cijfers


Afbeelding van muntjesHet college van B&W heeft de Jaarrekening 2014 behandeld en aan de gemeenteraad aangeboden. De Burense bedrijfsvoering is op orde. Dat resulteert in een positief resultaat van 697.000 euro. Toch sluit de gemeente het jaar af met een verlies van 1,9 miljoen euro. Dit wordt
veroorzaakt doordat de gemeente miljoenen euro's verliezen lijdt op de bouwgronden. Die worden in een te traag tempo verkocht, omdat er op dit moment weinig vraag naar is.

Het resultaat over 2014 komt als volgt tot stand:

Resultaat Burense bedrijfsvoering 697.000 euro
Onderhanden werk 1.209.000 euro
Verliezen grondexploitaties -3.828.000 euro
Resultaat 2014 - 1.922.000 euro

Verantwoordelijk wethouder Henk de Ronde maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen. "De bouwgronden zijn een blok aan ons been. We stellen de raad voor om de verliezen te dekken uit de algemene reserve (onze spaarrekening). Die slinkt daardoor zienderogen." De gemeente werkt al langer aan het
beperken van de verliezen op de bouwgronden. De Ronde: "Dat doen we bijvoorbeeld door de inhuur van extern personeel terug te brengen. Ook berekenen we een meer marktconforme rente voor ons grondbezit."

Dit bezuinigingsproces heeft continue de aandacht van het college van B&W. Het college orienteert zich op verdere maatregelen. Die komen bij de behandeling van de begroting 2016 aan de orde.