Eerste crowdfunder voor vastgoed in Zuidelijk Afrika

Realty Africa wil groei continent stimuleren en negatief imago doorbreken
Johannesburg, 17 april 2015 - Het nieuwe platform Realty Africa geeft binnenkort kleine en grote investeerders uit de hele wereld de kans om te investeren in de groei en de ontwikkeling van Zuidelijk Afrika. Via crowdfunding hoopt het platform jaarlijks miljoenen euro's en dollars bijeen te brengen voor de bouw van sociale woningen, ecolodges, hotels, fabrieken en andere vastgoedprojecten.

Door maximale veiligheid te waarborgen wil Realty Africa het negatieve imago van investeren in Afrika doorbreken. Daarvoor zijn servicecontracten gesloten met Deloitte en fiduciair specialist Imara.

Realty Africa is het eerste crowdfunding platform ten zuiden van de Sahara, dat daadwerkelijk bedoeld is voor investeringen in Afrika. ,,Ontwikkelaars in Afrika en investeerders kunnen elkaar moeilijk vinden. De meeste investeerders vinden het nog steeds eng om in Afrika te investeren. Daardoor hebben grote professionele investeerders bijna de hele markt in handen," zegt medeoprichter en CFO Erik van Eeten. Het platform biedt investeerders toegang tot markten die tot nu toe onbereikbaar waren. Deelnemers kunnen al voor bedragen vanaf 1000 dollar investeren tegen een goed rendement. Van de andere kant biedt het platform gemeenschappen en ontwikkelaars toegang tot internationale geldstromen zonder hoge rentes of zwaar onderpand. ,,Wij vormen de marktplaats voor beide partijen," legt Van Eeten uit.

De initiatiefnemers vormen een internationaal gezelschap. Medeoprichter en CEO Patrick Chella heeft vijftien jaar ervaring in de bank- en beleggingswereld in Nederland en Zimbabwe. Medeoprichter en CTO Emil Bengtsson heeft jaren ervaring in de ict. Het platform heeft lokale teams en vestigingen in Nederland, Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en andere landen. Het heeft al diverse Afrikaanse projecten klaar staan voor crowdfunding, bijvoorbeeld op het gebied van eengezinswoningen voor de lokale bevolking en duurzaam toerisme. In principe komt elk project waar behoefte aan is en waar een reeel investeringsvoorstel voor gemaakt kan worden, in aanmerking. Deloitte zal de projecten via due dilligence doorlichten en beoordelen voordat ze op de website komen. Met hulp van investeringsfonds Imara is een juridische constructie opgesteld die voorkomt dat eigenaren hun bezit verkopen. ,,Zo creeren we maximale bescherming voor investeerders," stelt Van Eeten.

Vandaag is Realty Africa een crowdfundingcampagne voor zichzelf gestart op Indiegogo, om zo het laatste benodigde deel van het startkapitaal voor het platform bijeen te krijgen. Zie (www.bit.ly/1FQTZr8)