Hond uit te kleine en vervuilde bench gered

In de gemeente Valkenburg aan de Geul is een hond uit een veel te kleine en vervuilde draadkooi gehaald nadat de eigenaar geen gehoor gaf aan de opdracht om de situatie te verbeteren. De hond is overgebracht naar een opvangadres en de eigenaar kan een proces-verbaal tegemoet zien.

Twee weken geleden gingen een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van de dierenpolitie op het adres kijken na meldingen over een hond die zonder water in een kleine bench zou zitten. Bij aankomst bleek dit inderdaad het geval. De hond zat in een onnatuurlijke houding omdat de draadkooi veel te klein was. Er wat geen drinkwater voor de hond en de kooi was zwaar vervuild. Als gevolg van deze bevindingen kreeg de eigenaar van RVO.nl* de opdracht om de situatie te verbeteren, anders zou een boete volgen.

Na afloop van de termijn is er door zowel LID als dierenpolitie een controle uitgevoerd, in beide gevallen bleek de eigenaar niet thuis en de situatie van de hond onveranderd. Na de tweede controle was de maat vol en heeft RVO.nl opdracht gegeven om de hond in bewaring te nemen. Het dier zit nu bij een opvangadres en krijgt de juiste zorg.

Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het onthouden van de nodige zorg.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.