Nederlandse militairen naar Centraal Afrikaanse Republiek

Nederland neemt deel aan de nieuwe European Union Military Advisory Mission in de Centraal Afrikaanse Republiek (EUMAM CAR). Vandaag arriveerden 2 militairen om te assisteren bij de opbouw van een goed functionerend veiligheidsapparaat op het gebied van politie, justitie en defensie.

EUMAM CAR telt 60 functies. Het betreft adviseurs, de bezetting voor een veldhospitaal, een snelle reactiemacht en ondersteunend personeel. De missie staat onder leiding van de Franse brigadegeneraal Dominique Laugel.

Brede betrokkenheid

EUMAM kenmerkt zich door een bredere maatschappelijke betrokkenheid. Dit in tegenstelling tot de European Force (EUFOR)-missie, de voorganger van EUMAM waarvoor Nederland tot maart van dit jaar stafofficieren leverde. Die waren gestationeerd bij het EUFOR CAR-hoofdkwartier in het Griekse Larissa en bij de staf in de hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse land Bangui. EUFOR CAR richtte zich op het herstel van de veiligheid en stabiliteit in het land en het beschermen van de burgerbevolking.

De Centraal Afrikaanse Republiek is sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 in een bijna voortdurende staat van rebellie. De invloed van het huidige civiele interim-bestuur, onder leiding van president Samba Panza, blijkt beperkt. Daardoor dreigt er een humanitaire ramp. Voor augustus 2015 staan verkiezingen gepland.