Gemeente Deurne / Gemeente / Actueel / Nieuws / Koninklijke Ondersch..


Zaterdag 18 april kreeg Hans van Rooij uit handen van burgemeester Hilko Mak een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Het betreft de titel `Lid in de Orde van Oranje-Nassau'. Hij kreeg deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor het Sint Jorisgilde. De uitreiking vond plaats
tijdens de huldiging van de jubilerende gildebroeder van het Sint Jorisgilde in Plein Vijf aan de Markt in Deurne.

Lid Sint Jorisgilde

Hans van Rooij is sinds 1975 lid van het Sint Jorisgilde. Hij werd opgeleid als vendelier en in de loop der jaren promoveerde hij naar de Vaandelklasse boven de 40 jaar. Als vendelier vertegenwoordigt hij het gilde zowel in Kring Peelland als in de Federatie van de Noord-Brabantse
Schuttersgilden. Ook is hij een begenadigd schutter die op tal van regionale schietwedstrijden diverse prijzen heeft gewonnen.

In 1985, 1987 en 1989 was hij Koning van het Gilde en vanaf 1989 is hij Keizer.

Bestuurslid Sint Jorisgilde

Vanaf 1994 maakt Hans van Rooij deel uit van het bestuur. Hij begon als jonge deken, werd later deken-schrijver en vervulde tussen 2005 en 2008 de belangrijke functie van hoofdman. Vanaf 2005 tot en met de dag van vandaag is hij opnieuw deken-schrijver.

Cultureel erfgoed van Deurne

Het Sint Jorisgilde, dat al meer dan 600 jaar bestaat, draagt met zijn activiteiten een belangrijk steentje bij aan het culturele erfgoed van Deurne en daarmee ook aan het Brabantse culturele erfgoed.

Hans van Rooij is een van de mensen die er de laatste jaren voor heeft gezorgd dat dit stukje Deurnes erfgoed is behouden en gewaarborgd voor de toekomst.

Overige activiteiten

Naast bovenstaande activiteiten was Hans van Rooij de spil van het comite dat in 2002 een groot Kring Gildefeest organiseerde in de Kasteeltuin, en is hij al vanaf 1980 Lid van de schietcommissie van het Sint Jorisgilde.