TNO: elektrisch rijden tot 70% zuiniger

In Nederland neemt het aandeel volledig-elektrische auto's in de totale Nederlandse voertuigvloot in hoog tempo toe. Met het aantal voertuigen groeit ook de belangstelling voor elektrisch rijden.

Elektrische voertuigen spelen een belangrijke rol bij het reduceren van de CO2-uitstoot van de mobiliteitssector en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) vergeleek TNO de eigenschappen van elektrische personenauto's met die van conventionele auto's met een verbrandingsmotor op benzine of diesel en met die van plug-in hybride personenauto's.

Life cycle analysis

TNO voerde daarvoor een life cycle analysis uit: naast de CO2-uitstoot en vervuilende emissies als gevolg van het gebruik van het voertuig, houdt het onderzoek ook rekening met de CO2- en vervuilende emissies die worden uitgestoten bij de productie van het voertuig, de accu's en de elektriciteit en brandstoffen. De vergelijking is vrijwel volledig op praktijkresultaten gebaseerd. Voor plug-in hybrides richt de studie zich op het praktijk-laadgedrag dat rijders van PHEV's tot nu toe laten zien.

Type stroom

Verder houdt de studie het type stroom in oog dat wordt gebruikt voor het rijden van het elektrische voertuig. Dit leidt tot een spreiding in de getallen: zo zorgt een elektrische auto die volledig op groene stroom rijdt voor gemiddeld 70% minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare auto op benzine. Rijdt men de elektrische auto op grijze stroom, dan is de CO2-uitstoot bij gebruik van de elektrische auto nog altijd 30% minder dan bij gebruik van een conventionele auto.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stimuleert elektrisch rijden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Hiermee zorgt zij voor schonere steden met minder geluidsoverlast. Ook wordt Nederland zo minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Download:

* TNO-rapport Elektrische Voertuigen PDF document | 487,64 KB

TNO-rapport Elektrische Voertuigen

Zie het origineel.