Verandering in waardering van mantelzorgers


Mantelzorgers zijn heel belangrijk! Dit zijn mensen die voor langere tijd een familielid, buurvrouw, vriend of iemand anders in hun directe omgeving ondersteunen die hulp nodig heeft. Zij doen dit onbetaald en in hun eigen tijd. Bent u mantelzorger of krijgt u hulp van een mantelzorger? Lees
dan verder, want de regeling voor waardering van mantelzorgers verandert dit jaar.

Het `mantelzorgcompliment' bestaat niet meer

Het mantelzorgcompliment was een landelijke regeling (van het Rijk) - een kleine financiele bijdrage - als waardering voor mantelzorgers. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalde deze bijdrage voorgaande jaren uit. Per 1 januari van dit jaar is deze regeling afgeschaft.

Daarom heeft de SVB alle mensen die deze bijdrage kregen, een brief gestuurd. Hierin staat dat u contact kunt opnemen met uw gemeente over de nieuwe voorwaarden. Gemeenten zijn namelijk vanaf dit jaar verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers. Helaas weet de gemeente niet welke
inwoners voorheen in aanmerking kwamen voor een mantelzorgcompliment. Een aantal inwoners heeft zich inmiddels gemeld bij de gemeente.

Heeft u een brief gekregen van de SVB hierover?

Meldt u dan voor 1 juli 2015 bij de gemeente. U kunt contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0578 of via e-mail gemeente@epe.nl. De gemeente noteert dan uw gegevens. Zodra er meer duidelijk is over de (nieuwe, gemeentelijke) waardering van mantelzorgers, laten we u dit weten. De
gemeente vindt goede ondersteuning van mantelzorgers namelijk heel belangrijk. De inzet van mantelzorgers verdient zeker steun en waardering!

Gemeenten nu verantwoordelijk

In de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 is afgesproken dat de gemeenten vanaf dit jaar verantwoordelijk zijn voor het waarderen van mantelzorgers. Gemeenten hebben sinds dit jaar een bredere verantwoordelijkheid om ondersteuning aan mensen te bieden die dat nodig hebben.
Daarom vond het Rijk het passend om ook deze taak over te dragen naar de gemeenten. Gemeenten krijgen wel veel minder geld om mantelzorgers te waarderen, dan dat het Rijk hiervoor beschikbaar had.

Op dit moment worden er nog plannen gemaakt om te zien hoe de gemeente mantelzorgers het beste kan waarderen. Deze plannen worden samen met lokale welzijnsorganisaties verder uitgewerkt. Zodra dit klaar is, wordt dit bekend gemaakt.