Was Hitler alleen verantwoordelijk?


Nieuwsbericht Was Hitler alleen verantwoordelijk?

Gepubliceerd op: 21 april 2015

'Hoe kan het dat een man zoveel ellende heeft aangericht?' Een van de leerlingen van OBS Ter Borch in Eelderwolde sloeg tijdens de gastles van wethouder Miriam Engels over de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen de spijker op de kop. Hitler kan toch niet alleen verantwoordelijk zijn geweest?

Of toch wel? Volgens wethouder Engels niet. "Als alle mensen zouden hebben gezegd 'doe normaal' en niet waren meegegaan in de ideeen van Hitler, dan was het niet zover gekomen."

Kennelijk had de wethouder met haar les over de oorlog de leerlingen van groep 7a en 7b aan het denken gezet. Hoe is de oorlog begonnen? Hoe was het om in de oorlog als kind in Nederland op te groeien? Was er verzet? En hoe kwam de oorlog aan zijn eind?

Engels vertelde ook het verhaal van de familie van Dam uit Zuidlaren, een joods gezin dat de oorlog niet heeft overleefd.

De wethouder vond het geweldig om de les te mogen geven: 'Ik vond het vooral mooi om te zien hoe de kinderen zich inleefden. Ze wisten ook al heel veel over de oorlog en zaten vol vragen.'

De les van Engels was een van de vele gastlessen in het land die Stichting Prinsessendag samen met het Bevrijdingsfestival Drenthe hebben georganiseerd.

Wethouder Engels geeft gastles