Bijeenkomst Dementie


Eersel is momenteel hard op weg om dementievriendelijke gemeente te worden. Het college heeft een intentieverklaring ondertekend waarmee zij zich in samenwerking met lokale partners inzet om de dorpen dementievriendelijker te maken. Een dementievriendelijke gemeente kenmerkt zich onder andere
door het feit dat mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen blijven participeren in eigen dorp/wijk. Ook is het belangrijk dat veel meer mensen op de hoogte zijn van de kenmerken van dementie en mogelijkheden weten om daar mee om te gaan.

Het aantal mensen met dementie stijgt namelijk enorm. Alleen al in de gemeente Eersel wonen momenteel al 326 mensen met dementie. Verwacht wordt dat dit er in 2030 al 539 zijn.

Activiteiten

De komende maanden zijn er diverse activiteiten gepland die aansluiten bij de doelstellingen van dementievriendelijke gemeente Eersel. Zo worden er op dinsdag 19 mei in Eersel twee voorlichtingsbijeenkomsten gegeven met het thema "Mijn geheugen laat me in de steek ...... heb ik dan dementie?".
Deze bijeenkomsten worden gegeven door het Verenigde Bonden Overleg Brabant, op verzoek van provincie Noord-Brabant, met medewerking van gemeente Eersel en Stichting Alzheimer Nederland (regio Zuid-Oost).

De voorlichtingen vinden om 14.00 in Den Boogerd, Servatiusstraat 6 in Vessem en om 19.30 in de Muzenval, Dijk 7 in Eersel plaats. Het programma bestaat uit een Powerpointpresentatie, een film en een vragenronde met een panel van deskundigen uit de gemeente Eersel. De bijeenkomsten zijn
bedoeld voor alle 50-plussers van de gemeente Eersel, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen vrij toegankelijk. Aanmelden is niet nodig.

Binnenkort zijn er nog meer bijeenkomsten in het kader van dementievriendelijke gemeente Eersel.

* Op 12 mei 2015 speelt toneelvereniging `De Eenakter' een voorstelling over dementie in de Muzenval
* Op 13 mei 2015 houdt Prof. Dr. Baldwin van Gorp een masterclass `Beelden beinvloeden het omgaan met dementie' in het gemeentehuis.

Lees verder: Masterclass

Hierover volgt binnenkort meer informatie.