Wereldster Joyce DiDonato en New York Philharmonic in Amsterdam

P e r s b e r i c h t

Wereldster Joyce DiDonato en New York Philharmonic in Amsterdam

Amerikaanse mezzosopraan en toporkest op Europese tournee

Amsterdam, 31 maart 2015 - Op dinsdag 21 april keert de fenomenale Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato terug in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Was DiDonato er in november 2013 te bewonderen in opera-aria’s van haar bejubelde cd ‘Drama Queens’, nu vertolkt de zangeres Ravels exotische Shéhérazade. Samen met de New York Philharmonic onder leiding van Alan Gilbert maakt Joyce DiDonato dit voorjaar een Europese tournee.

Op woensdag 22 april treden Alan Gilbert en ‘zijn’ New York Philharmonic nogmaals op in Het Concertgebouw, maar dan met een geheel instrumentaal programma: expressieve, contrastrijke werken van Stravinsky en Sjostakovitsj.

Tijdens haar concert in november 2013 bekende Joyce DiDonato haar grote liefde voor Amsterdam, een liefde die was ontstaan toen ze bij De Nederlandse Opera in 2001 haar eerste Händel-opera (Giulio Cesare) zong. Sindsdien vertolkte de sympathieke diva talloze rollen in bekende operatheaters, waarbij vooral haar interpretaties van operarollen van Händel, Mozart en Rossini geliefd waren. Daarnaast is DiDonato regelmatig te gast in grote concertzalen wereldwijd. In 2007 maakte zij met pianist Julius Drake haar Amsterdamse recitaldebuut in de Kleine Zaal, gevolgd door het Händel-programma ‘Furore!’ in de Grote Zaal in 2008.

Sinds zijn oprichting in 1842 geldt de New York Philharmonic als een van de toonaangevende symfonieorkesten van de Verenigde Staten. Naast de vele concerten in eigen land verzorgde het orkest talloze gastoptredens in andere landen. Alan Gilbert sloot in 2009 als chef-dirigent aan in de rij van illustere namen als Gustav Mahler, Leonard Bernstein en Pierre Boulez. De meest recente optredens van de New York Philharmonic in Amsterdam waren twee opeenvolgende avonden in februari 2012, met als solisten respectievelijk violist Frank Peter Zimmermann en pianist Lang Lang.

Dinsdag 21 april 2015, Grote Zaal 20.15 uur

Joyce DiDonato - mezzosopraan

New York Philharmonic

Alan Gilbert - dirigent

Salonen - Nyx

Ravel - Shéhérazade

Ravel - Valses nobles et sentimentales

R. Strauss - Suite uit ‘Der Rosenkavalier’

Woensdag 22 april 2015, Grote Zaal 20.15 uur

New York Philharmonic

Alan Gilbert - dirigent

Stravinsky - Petroesjka

Sjostakovitsj - Tiende symfonie