“De dag dat Tommy drie werd” door theaterwerkplaats Twee Hondjes en Jaap Mulder

“De dag dat Tommy drie werd” door theaterwerkplaats Twee Hondjes en Jaap Mulder.

De Goudse Theaterwerkplaats Twee Hondjes en musicus Jaap Mulder hebben de handen ineengeslagen en staan op 21 en 22 april met een zeer bijzondere familievoorstelling in de grote zaal van Het Cultuurhuis De Garenspinnerij in Gouda. Een uniek muziek verhaal uit het concentratiekamp Theresienstadt.

Het idee voor de voorstelling is ontstaan, nadat regisseur Janjaap van Elst het toneelstuk “De dag dat Tommy drie werd…” van Kees van der Zwaard twee jaar geleden zag. “Daar moet iets mee gebeuren” was zijn eerste gedachte. Toen hij in Berlijn de originele tekeningen en aquarellen van zag, was het duidelijk en heeft hij De Brede School Gouda gepolst om te kijken of het mogelijk was dit bijzondere verhaal voor Goudse leerlingen van groep 7 en 8 uit te voeren binnen een groter project ter gelegenheid van de herdenkingen rond 4 en 5 mei.

In de voorstelling zijn liedjes opgenomen die in de kampen ontstaan zijn: in het Jiddish. Logisch dat je dan bij de voorbereidingen terecht komt bij Jaap Mulder. Al werkend ontstond het idee om een samenwerking aan te gaan. In Charlotte Hulsbergen en Marco Kalkman werden een goede Hansi en Bedrich gevonden en niet veel later sloot Ruben Mulder zich ook bij de groep aan. Waarom zou Jaap Mulder dan ook niet meteen de verteller spelen.

“De dag dat Tommy drie werd…” is het muzikale verhaal van Hansi en Bedrich Fritta die met hun zoontje Tommy proberen te overleven in het concentratiekamp Theresienstadt. Het is 21 januari 1942 en morgen wordt Tommy drie jaar. Er is geen cadeautje; er is niks en ze hebben niks… Toch kwam er een cadeau èn ook meteen een probleem: mag je een kind een cadeautje geven en dat je het meteen weer afneemt, omdat het je eigen veiligheid en dat van je familie in gevaar brengt.

Halverwege het repetitieproces werd het duidelijk dat dit niet een voorstelling voor groep 7 en 8 alleen werd. De universele thema’s zijn voor ieder publiek. Daarom speelt de groep op dinsdag 21 en woensdag 22 april twee extra voorstellingen in de theaterzaal van Cultuurhuis De Garenspinnerij voor iedereen vanaf 11 jaar.

Omdat het echt een voorstelling is die grootouders, kinderen en kleinkinderen gezamenlijk kunnen bezoeken, is de aanvang om 19.30. Kaarten:

• kinderen tot 14 jaar €10,00

•volwassenen €12,50

Informatie en kaartverkoop: www.tweehondjes.net