Voorjaarscongres KNHG: naar een nieuwe geschiedenis van WOII?

PERSBERICHT

Voorjaarscongres KNHG: naar een nieuwe geschiedenis van WOII?

Op 21 april organiseren NIOD (Amsterdam) en CegeSoma (Brussel) in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap het voorjaarscongres

“Towards a new history of the Second World War?”

Invloedrijke historici zullen debatteren over de toekomst van de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog in België en Nederland.

Keynote Lecture door Martin Conway (Oxford University) Closing Remarks door Peter Romijn (NIOD) de closing lecture.

70 jaar na de bevrijding: een nieuwe periode?

Binnenkort breekt het moment aan waarop de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, hier niet meer over kan vertellen. Hoe zal de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog in België en Nederland in de toekomst vorm krijgen? Hoe moeten historici zich verhouden tot herinneringspolitiek en nieuwe media? Heeft de geschiedenis van WOII als apart sub-veld van onderzoek nog zin? Welke impact hebben digital humanities ? Dit is slechts een kleine greep uit de vele vragen die tijdens dit internationale congres aan de orde komen.

Vooraanstaande historici in debat

Voorafgaand aan het congres stellen deelnemende historici statements op in een position paper. Het congres bestaat uit vier thematische sessies. Vier specialisten uit Nederland en België leiden de sessies: Hinke Piersma (NIOD), Nico Wouters (CegeSoma), Kees Ribbens (NIOD) en Rudi van Doorslaer (CegeSoma).

U bent van harte uitgenodigd om dit inspirerende congres bij te wonen.