Oude Mallen Nieuw Leven Inblazen

Persbericht

Oude Mallen Nieuw Leven Inblazen

21, 23 en 30 april 2105

In januari 2015 verscheen het eerste berichtje over het project Oude Mallen Nieuw Leven Inblazen op Facebook: Help, we zijn op zoek naar MALLEN!!! Het burgerinitiatief ‘250 Jaar Glas in Leerdam’ werd overstelpt met spontane mailtjes van onze volgers en nu zijn we zover: we gaan nieuw leven blazen!

Veel Leerdammers hebben oude perenhouten mallen van de glasfabriek thuis staan. Niet altijd is duidelijk welk glas of object ermee gemaakt werd. Waarschijnlijk is dat de reden geweest dat we zoveel aanmeldingen hebben gekregen, dat we een selectie hebben moeten maken. Vorige week zijn alle mallen ingeleverd en in het water gelegd. Deze week zijn de mallen bij drie studio’s aangekomen. En nu komt het moment suprême: de glasblazers gaan aan het werk in bijzijn van de eigenaren van de mallen.

Dit project is bijzonder om een aantal redenen: nooit eerder hebben drie studio’s op deze manier samengewerkt! Royal Leerdam Crystal, de Oude Horn en de Glasblazerij zullen hun glas, tijd en materiaal ter beschikking stellen aan dit project. Verschillende glasblazers werken mee: Josja Caecilia Schepman, Emiel de Jong, Gert Bullée, Arie van Loopik, Henk Verweij, Marco Lopulalan, Mehmet Okkusku, Debby Eerens, Francine Vermeer en Bernard Heesen krijgen ieder een mal tot hun beschikking en laten hun creativiteit los op het object. Want het is niet de bedoeling dat de mal gebruikt wordt en dat het object daarna klaar is. Het uitgangspunt is de mal en daarna zal de glasblazer er een uniek object van maken. Dit kan door kleurgebruik, toevoegen van glas of door het object op een bijzondere manier af te werken.

De objecten zullen tentoongesteld worden in het Nationaal Glasmuseum, daarna zullen zij geveild worden tijdens de Internationale Glaskunstbeurs en de opbrengst gaat naar een nader te bepalen goed doel in Leerdam.