Smart Industry: Wees je eigen kannibaal

Samenvatting

Op 21 april vindt op Nyenrode Business Universiteit de RTL Masterclass Smart Industry plaats. Een van de sprekers is Ineke Dezentje Hamming-Bluemink, voormalig VVD Tweede Kamerlid en tegenwoordig FME-voorzitter en voorzitter van het Team Smart Industry.

Ineke Dezentje Hamming-Bluemink vertelt: "Smart Industry is een nieuwe manier van produceren. Het gaat erom de vraag uit de markt te beantwoorden om maatwerk te leveren. Sneller, beter en met nul fouten!"

"Als dat we succesvol doen, kunnen we als Nederland koploper in de wereld zijn. Nederland heeft namelijk de beste ICT-infrastructuur van heel Europa. Daarnaast waren we altijd al heel goed in nichemarkten en maatwerk. En niet te vergeten hebben we samenwerken in ons DNA. Dat hebben we als klein landje altijd al moeten doen om succesvol te zijn."

Drie actie-lijnen

Vorig jaar stelde Team Smart Industry op verzoek van minister Kamp een actie-agenda op, een versnellingsagenda voor de komende vier jaar.

Dezentje over de drie lijnen in die actie-agenda. "De eerste lijn is inzicht geven aan ondernemers. Wat houdt deze ontwikkeling in voor jouw bedrijf? Om hier goed op in te springen, moet je je eigen kannibaal zijn. Als je in je eigen comfort zone blijft, zul je merken dat er ergens in de wereld, bij je om de hoek of helemaal in Tokyo, drie jonge mensen in een garage zitten met een idee waardoor jouw business model heel snel compleet achterhaald wordt."

"De tweede lijn in de actie-agenda wordt gevormd door field labs. Dat zijn proeffabrieken waarin ideeen worden uitgewerkt die ook ge-exporteerd kunnen worden. We hebben nu tien van die field labs in de schijnwerpers staan. Een van die field labs houdt zich bijvoorbeeld bezig met hoe je 100% zeker onderhoud kunt voorspellen. Als je onderhoud niet te vroeg en niet te laat doet, maar precies op tijd, dan spaar je veel geld. In een ander field lab, dat zich bezighoudt met smart dairy, gaan de koeien digitaal. Hoe kunnen we, met behulp van digitale technieken, koeien beter en langer laten leven met kwalitatief betere melk en meer opbrengst?"

"De derde actielijn is het versterken van de new skills. Dat is het fundament. Er vindt een megashift plaats waardoor bepaalde banen straks niet meer bestaan, terwijl er tegelijkertijd allerlei nieuwe banen zullen ontstaat. Kijk bijvoorbeeld naar analisten die big data kunnen interpreteren. Daar zal veel vraag naar zijn. Je leven lang leren wordt dus belangrijker. Ik noem dat zelf `leren zonder onderbreking'."

Tips voor het bedrijfsleven

"Als ik tips moet geven aan het bedrijfsleven, zeg ik als eerste: Denk niet dat deze ontwikkeling aan je voorbij gaat. Het is niet iets wat op ons af komt, we zitten er al midden in."

"De ontwikkeling richting Smart Industry heeft ook niet alleen gevolgen voor grote bedrijven. Het MKB moet hier heel actief op inspringen. Grote bedrijven besteden namelijk een groot deel van hun werk uit aan MKB-bedrijven. Dus wees voorbereid."

Meer informatie over de RTL Z Masterclasses