Tentoonstelling rol Polen in WO2

20 april 2015

Trots staat Magda Spaans tussen de tentoonstelling `Nederland bevrijd door Polen', die deze week te zien is in het Atrium van het Haagse stadhuis. Spaans zette zich als voorzitter van de stichting Multicultureel Platform Vrede & Vrijheid geruime tijd in om deze tentoonstelling te bewerkstelligen.

Magda Spaans bij de tentoonstelling 'Nederland bevrijd door Polen' in het stadhuis Magda Spaans bij de tentoonstelling 'Nederland bevrijd door Polen' in het stadhuis

Volgens Spaans, zelf van Poolse komaf, is het belangrijk dat de rol die Polen hebben gehad bij het bevrijden van Nederland meer zichtbaar wordt. `'Veel mensen weten niet dat Polen een belangrijke rol speelden bij de bevrijding van Nederland'', aldus Spaans. `'Het is belangrijk dat wij aan de Hagenaar laten zien dat de geschiedenis tussen Polen en Nederland veel verder gaat dan alleen de recente ontwikkelingen als arbeidsmigratie.''

De tentoonstelling is gewijd aan de mannen en vrouwen van de 1e Poolse Pantserdivisie en de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade, die in 1944 en 1945 belangrijke delen van Nederland van de Duitse bezetting hebben bevrijd. Deze Poolse militairen brachten Nederland de vrijheid en gaven Nederland de kans om het land weer op te bouwen.

Als onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken is sinds afgelopen zaterdag de expositie `Nederland bevrijd door Polen' te zien in het stadhuis. Op 25 april verhuist de expositie naar Theater De Vaillant aan de Hobbemastraat.

Magda Spaans is actief lid van het CDA Den Haag en was kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.