20 Basiscursus Regelgeving en Organisatie Klinisch-wetenschappelijk onderzoek (BROK)

Categorie : cursus

Datum : 20 april 2015 - 28 april 2015

Tijdstip : 08:00 - 18:00 uur

Lokatie : Leiden University Medical Center, building 1 J1-82, Lecture hall 3 Albinusdreef 2 LEIDEN

Gastheer : L.A. Veltrop - Duits

Organisator : J.T.J. van Wijck

Omschrijving

De Basiscursus Regelgeving en Organisatie Klinisch-wetenschappelijk onderzoek (BROK) is bedoeld voor alle klinisch onderzoekers die onderzoek doen dat onder de Wet Medisch Onderzoek met mensen (WMO) valt. Dit betekent alle onderzoek waarvoor goedkeuring van de Medisch Ethische Commissie vereist is. Dit betreft zowel geneesmiddel onderzoek als niet-geneesmiddel onderzoek.

Een belangrijk onderdeel van de cursus is de ICH-GCP (de internationale richtsnoer voor Good Clinical Practice) en de WMO. Deze ICH-GCP is van toepassing op alle klinisch geneesmiddelenonderzoek in Nederland. De WMO is van toepassing op alle medisch onderzoek met mensen. Daarnaast wordt in een aantal modules de basiskennis voor de praktische organisatie van klinisch onderzoek onderwezen.

De eindtermen voor deze cursus werden landelijk vastgesteld en geaccordeerd door de Raden van Bestuur van alle Universitaire Medische Centra (UMC). De kennis zal objectief worden getoetst in een landelijk electronisch examen op basis waarvan een certificaat zal worden uitgereikt.

Examen

De reguliere BROK cursus wordt in het LUMC dit jaar zoals we nu weten nog 1 keer georganiseerd bestaand uit 3 cursusdagen dat wordt afgesloten met het examen. Voor deelnemers die niet gelijk slagen kunnen zich aanmelden voor het herexamen.

Cursus 'Van CRF tot database

'Als optionele aanvulling op de BROK cursus wordt er een aanvullend dagdeel gegeven getiteld "van CRF tot database". Om wat meer hands-on ervaring te krijgen in het opzetten van databases, wordt in deze aanvullende cursus uitgelegd hoe een dataverzameling opgezet kan worden vanaf het ontwerpen van een invulformulier voor het verzamelen van patientendata (CRF; case report form) tot het bouwen van een database. De cursus wordt verzorgd door de sectie Advanced Datamanagement van de afdeling Medische Statistiek en Bio-informatica. Zie voor meer informatie over data en de inhoud van de cursus: www.msbi.nl/CRF2DB.

Target group

BROK: De cursus richt zich op onderzoekers.

Meer informatie

http://boerhaavenascholing.nl/pages/Boerhaave/ActivityDetails?objid=31234