Bevrijdingsfestival Den Haag start campagne: Vraag 5 mei vrij

Bevrijdingsfestival Den Haag start campagne: Vraag 5 mei vrij. Elk jaar!

Het Bevrijdingsfestival Den Haag gaat haar bezoekers actief oproepen om voortaan elk jaar vrij te vragen op 5 mei. Uiteindelijk doel is om dit vast te laten leggen in de cao’s van de meeste beroepsgroepen. Nu nog staat in de meeste cao’s dat 5 mei om de vijf jaar een vrije dag is.

“Bevrijdingsdag is één van de belangrijkste dagen in het jaar”, zegt mede-organisator Gerard van den IJssel van het Bevrijdingsfestival op het Malieveld. “We willen dat iedereen op die dag de vrijheid kan vieren, omdat het misschien wel het belangrijkste is dat we hebben.” Het Bevrijdingsfestival Den Haag roept samen met de andere dertien Bevrijdingsfestivals in Nederland de Stichting van de Arbeid, het landelijk overlegorgaan van de centrale organisaties van zowel werkgevers als werknemers, op om ervoor te zorgen dat 5 mei als vrije dag opgenomen wordt in de cao. “Zodat iedereen de kans krijgt stil te staan bij onze bevrijding, en de vrijheid die we sindsdien hebben. We verzoeken alle werknemers en werkgevers samen te werken aan 5 mei als jaarlijkse nationale vrije dag, om de bevrijding én vrijheid samen te kunnen vieren en inhoud te geven aan deze belangrijke dag.”

Voor en tijdens het festival op 5 mei op het Malieveld wordt bezoekers opgeroepen een landelijke online petitie (http://petities.nl/petitie/vraag-5-mei-vrij) te ondertekenen en daarmee aan te geven dat ook zij 5 mei een vrije dag waard vinden. De gezamenlijke Bevrijdingsfestivals trekken jaarlijks bijna een miljoen bezoekers.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag heeft dit jaar op het Malieveld naast de debatten, lezingen en andere inhoudelijke onderdelen onder meer optredens staan van Kensington, Jett Rebel, Typhoon, 3JS en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht & Emmaly Brown. Omdat we dit jaar 70 jaar Bevrijding vieren, pakt het Bevrijdingsfestival Den Haag groot uit met twee extra podia in de wijken Transvaal en de Schilderswijk. De hele dag door vertrekken vanaf het Malieveld gratis pendelbussen naar het Wijkpark Transvaal en Theater De Vaillant. Ook daar zijn lezingen en optredens van onder meer Hind, La Fiesta, Kasba en Basily Boys ft. Noa Eyl.