Nederland Innovatieland: 4 Nederlandse nominaties voor European Inventor Award 2015

COMMUNIQUE DE PRESSE

Nederland Innovatieland: 4 Nederlandse nominaties voor European Inventor Award 2015

· Vandaag zijn de nominaties voor de European Inventor Award (EIA) - de zogenaamde ‘uitvindersprijzen’ - bekend gemaakt

· Deze prijzen worden op 11 juni 2015 voor de tiende keer uitgereikt, dit jaar in Palais Brongniart (La Bourse) in Parijs

· De European Inventor Award is een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB)

· Wereldwijd zijn 15 uitvinders/teams genomineerd voor 5 awards

· Drie Nederlandse uitvinders en 1 onderzoeksteam van een Nederlands bedrijf zijn genomineerd. Wie dingen mee?

· Laura van ’t Veer (categorie MKB): uitvinder van MammaPrint, een borstkankertest op basis van gen-onderzoek

· Kees Schouhamer Immink (categorie Lifetime Achievement Award): geestelijk vader van de CD, DVD en Blue-ray Disc

· Henk Jonkers (categorie Onderzoek): uitvinder van zelf herstellend bio-beton van de toekomst

· Onderzoeksteam Franz Amtmann en Philippe Maugars van het Eindhovense bedrijf NXP Semiconductors (categorie Industrie): technologie van Near Field Communication

· Nederland Innovatieland: Nederland diende niet eerder zoveel patentaanvragen in als in het afgelopen jaar

Rotterdam/München, 21 April 2015 – In navolging van de positieve jaarcijfers van het Europees Octrooibureau voor Nederland, zijn dit jaar vier Nederlandse uitvinders/uitvindingen genomineerd voor een European Inventor Award. Deze prestigieuze innovatie awards worden toegekend aan individuele uitvinders en teams die baanbrekend werk hebben verricht. Een jury selecteerde vijftien finalisten, verdeeld over vijf categorieën. In de afgelopen negen jaar werden in totaal slechts vier Nederlanders genomineerd, waarvan er één – de uitvinder van de DNA-chip – ook daadwerkelijk met een award naar huis ging. Dit jaar heeft iedere categorie een Nederlandse nominatie, behalve in de categorie Niet-Europese landen. De prijzen worden uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie in Parijs, waarbij de genomineerden en hun uitvinding uitgebreid in het zonnetje worden gezet. Wie dingen mee?

Dr. Kees Schouhamer Immink - Categorie Lifetime Achievement Award

Waar zouden we zijn zonder de CD, DVD en Blue-ray Disc? Wereldwijd zijn deze digitale datadragers inmiddels zo ingeburgerd, dat niemand meer stilstaat bij de ontdekking ervan. Op 11 juni is dat anders, want dan wordt de Nederlandse uitvinder Dr. Kees Schouhamer Immink geerd voor zijn bijdrage aan de digitale revolutie. Immink wordt gezien als geestelijk vader van de CD, DVD en Blue-ray Disc en is daarmee genomineerd voor de Lifetime Achievement Award. President van het Europees Octrooibureau Benoît Battistelli lichtte de nominatie als volgt toe: “De ontwikkeling van het coderingssysteem voor de CD, DVD en Blu-ray door Schouhamer Immink is een mijlpaal in de digitale revolutie. Weinig andere uitvindingen hebben zowel de industrie als onze privéhuishoudens op zo’n manier veroverd en veranderd. Dankzij deze techniek heeft Schouhamer Immink een blijvende impact op hoe we omgaan met data. Hij heeft ons binnengeleid in het digitale tijdperk.”

Laura van ’t Veer - Categorie MKB

Meer dan 40.000 vrouwen in 34 landen hebben inmiddels gebruik kunnen maken van MammaPrint, een voorspellende borstkankertest, gebaseerd op gen-onderzoek. MammaPrint heeft een hoge voorspellende waarde als het gaat om de kans op uitzaaiingen bij vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium. Dit maakt een betere prognose en gerichtere behandeling mogelijk, waarbij gegrond kan worden gekozen voor het al dan niet ondergaan van chemotherapie. Dankzij MammaPrint hoeft 20 tot 30% minder borstkankerpatiënten chemotherapie te ondergaan. Uitvindster Laura van ’t Veer – tegenwoordig werkzaam in San Francisco en Amsterdam – heeft met de MammaPrint ook een controversiële hypothese bevestigd: namelijk dat de terugkeer van uitzaaiingen na de kankerbehandeling genetisch bepaald is.

Henk Jonkers – Categorie Onderzoek

Bouwen met beton dat zichzelf kan herstellen? Het lijkt een utopie, maar als het aan microbioloog en uitvinder Henk Jonkers (50) ligt is dit binnenkort de realiteit. De Nederlandse onderzoeker ontwikkelde het bio-beton van de toekomst, waarbij hij zich liet inspireren door de natuur. Het resultaat? Beton met een bacteriële component. Jonkers: “Het mooie aan deze kalksteen-producerende bacteriën is dat ze ruim 200 jaar in beton kunnen overleven en dat ze zelf in actie komen als er schade optreedt. Als er bijvoorbeeld barsten ontstaan door druk op het beton, worden deze vanzelf gedicht. Hoe mooi is dat?” De uitvinding van Jonkers heeft legio toepassingen en is momenteel vertaald naar drie producten die dit jaar op de markt verschijnen: zelf-herstellend beton, reparatiemortel en een vloeibare reparatie-variant. Het bio-beton van de toekomst kan dus zowel voor nieuwbouw als onderhoud en renovatie worden gebruikt. Wie bedenkt dat in Europa 70% van de infrastructuur uit beton bestaat, begrijpt de impact van deze uitvinding.

NXP Semiconductors – Categorie Industrie

Franz Amtmann en Philippe Maugars van het onderzoeksteam van het Eindhovense NXP Semiconductors zijn genomineerd in de categorie Industrie dankzij hun uitvinding van de technologie van Near Field Communication (NFC). NFC is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. Denk hierbij aan contactloos betalen met je telefoon, het uitwisselen van informatie in het kader van social networking en het organiseren van je smart home. NFC is samen met andere draadloze technologieën als Wifi en Bluetooth te gebruiken en is volgens kenners de nieuwe standaard voor de technologie van de toekomst.

Recordjaar octrooiaanvragen Nederland

De jaarcijfers die het Europees Octrooibureau eerder dit jaar publiceerde onderstrepen het innovatieve karakter van Nederland. Niet eerder werden er zoveel octrooiaanvragen (8.100) ingediend als in 2014. Nederland liet daarbij de grootste groei zien binnen de top 10 van Europese landen en staat inmiddels op de 3e plaats wat betreft het aantal octrooiaanvragen in Europa. Als we kijken naar de bedrijven die octrooiaanvragen indienen, dan is Philips de nieuwe nummer twee als het gaat om top aanvragers bij het EOB (2.317 aanvragen in 2014).

Over de European Inventor Award

De European Inventor Award wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt door het Europees Octrooibureau. Met deze “uitvindersprijzen” worden inventieve personen en teams bekroond die met hun baanbrekende werk antwoorden geven op de uitdagingen van onze tijd en zo bijdragen aan de maatschappelijke ontwikkeling, economische groei en welvaart. Een internationale jury van vooraanstaande experts op het gebied van economie, politiek, media, wetenschap en onderzoek selecteert 15 finalisten en de uiteindelijke winnaars. De Award wordt uitgereikt in vijf categorieën: Industrie, Onderzoek, Midden- en Kleinbedrijf (MKB), Niet-Europese landen en Levenswerk. Daarnaast wordt het publiek uitgenodigd om online te stemmen om de winnaar van de Populariteitsprijs te bepalen uit de 15 finalisten van 11 juni. Dit jaar zijn maar liefst drie uitvinders van Nederlandse afkomst genomineerd én een team dat in dienst is van een Nederlands bedrijf. De afgelopen negen edities werden in totaal vijf Nederlanders genomineerd, waarvan er één ook daadwerkelijk een Award won.

Over het Europees Octrooibureau

Met meer dan 7.000 medewerkers is het Europees Octrooibureau ( EOB ) een van de grootste Europese openbare instellingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in München en er zijn eveneens vestigingen in Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Het EOB werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Dankzij de gecentraliseerde octrooiprocedure van het EOB kunnen uitvinders hun uitvindingen op een bijzonder doeltreffende manier in de 38 landen die lid zijn van het Europees Octrooibureau beschermen. Het EOB is bovendien ‘s werelds toonaangevende instantie op het gebied van octrooi-informatie en octrooienonderzoek.