Eigen bijdrage wordt hoger

Veel mensen die een bepaalde vorm van zorg of ondersteuning ontvangen, betalen hiervoor een eigen bijdrage. Tot eind 2014 kreeg iedereen een korting op de eigen bijdrage, op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Echter met de invoering van het nieuwe zorgstelsel is deze Wet komen te vervallen en dat betekent dat uw eigen bijdrage dit jaar hoger gaat uitvallen.

Hoogte eigen bijdrage

Voor diverse vormen van zorg en ondersteuning betaalt u zelf een deel van de kosten (de eigen bijdrage). Op grond van de Wtcg kreeg iedereen tot eind 2014 een korting van 33% op dat bedrag. Deze korting werd automatisch van de eigen bijdrage afgetrokken. Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari jl. is deze korting op de eigen bijdrage vervallen. U gaat dus een hogere eigen bijdrage betalen. U betaalt die hogere bijdrage voor het gebruik van Wmo-voorzieningen, maar ook op grond van de Wet langdurige zorg (bijv. bij opname in een verpleeghuis). Deze eigen bijdrage wordt geind door het CAK (Centraal Administratiekantoor).

Hoe hoog wordt de eigen bijdrage?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals uw inkomen en uw vermogen, de samenstelling van uw huishouden, welke voorzieningen u krijgt en wat deze voorzieningen kosten. Het CAK berekent wat u precies moet gaan betalen. In maart heeft u van het CAK de rekening voor de eerste periode van 2015 ontvangen. Daarop kunt u zien wat de hoogte van uw eigen bijdrage wordt. Het kan ook gebeuren dat u de factuur pas in de maand mei toegezonden krijgt. U krijgt dan dus een rekening over twee perioden. Houd hier rekening mee! Wilt u meer weten over de hoogte van uw eigen bijdrage? Met het rekenprogramma op de website van het CAK kunt u alvast globaal uw nieuwe eigen bijdrage berekenen.

Waarvoor geldt geen eigen bijdrage?

Voor sommige voorzieningen hoeft u geen eigen bijdrage te betalen, zoals voor een rolstoel. Ook voor hulp en hulpmiddelen voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen bijdrage in de kosten. Voor meer informatie over de eigen bijdrage, kijkt u op de website van het CAK: www.hetcak.nl.