Open brief De Nieuwe Universiteit

PERSBERICHT

21-04-2015 Amsterdam

Deze open brief werd vandaag naar Burgemeester van der Laan gestuurd:

Beste Burgemeester Van der Laan

Laat ons een openhartige vraag stellen: Kunt u misschien stoppen met uw insinuaties aan het adres van De Nieuwe Universiteit? Op 20 Maart had u het in "het gesprek met de Burgemeester"op At5 over 'Momenten in het Maagdenhuis waarop er meer actievoerders dan studenten zijn.' Dit is een niet te verifiëren uitspraak die bovendien verondersteld dat een student die actie voert geen student meer is. Op 17 april had u het naar aanleiding van de Maagdenhuis-ontruiming over 'Mensen die niets leukers weten te doen in hun leven dan vechten met onze politie."

U kent deze mensen blijkbaar door en door als u inderdaad hun diepste drijfveren kent. Kunt u hen dan ook op het overvloedige beeldmateriaal van de ontruiming aanwijzen? Wij kennen hen niet en zouden deze groep, die zich kennelijk in ons midden bevindt, graag ontmoeten. Binnen de Nieuwe Universiteit is de consensus eenduidig dat er  veel leukere dingen zijn dan in elkaar geslagen worden door ME-ers terwijl je buiten het Maagdenhuis een Science en Humanities festival probeert te organiseren. Wij beschikken ook over beeldmateriaal dat dit zonder enige twijfel ondersteunt.

U zei in ditzelfde gesprek verder dat 'Als de politie geslagen wordt je mensen moet arresteren'. Deze uitspraak klopt, maar u zei niet: 'De politie is geslagen dus hebben we mensen gearresteerd. ' Bij ons weten was de politie de enige partij die sloeg. Als u bewijs heeft van het tegendeel verzoeken wij u dat openbaar te maken. Behalve het verwerpen of hard maken van deze uitspraken zal u morgen in de gemeenteraad nog op andere punten om opheldering worden gevraagd. De belangrijkste vraag die een goed antwoord verdient is waarom studenten die al lang het Maagdenhuis verlaten hadden toch geslagen werden, gearresteerd en vervolgens 6 dagen in vreemdelingendetentie moesten doorbrengen, dat alles onder uw verantwoordelijkheid. Deze vraag zal in de gemeenteraad ter sprake komen. Het antwoord zal uit meer dan insinuaties en laster moeten bestaan.

Met Vriendelijke Groet,

De Nieuwe Universiteit.

EINDE PERSBERICHT