Koning bezoekt militaire oefening Frisian Flag

21 april 2015

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft dinsdag 21 april een werkbezoek gebracht aan de oefening Frisian Flag op vliegbasis Leeuwarden. Hij werd ontvangen door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Alexander Schnitger en de commandant vliegbasis Leeuwarden, kolonel Gerbe Verhaaf.

De Koning was aanwezig bij de briefing voor jachtvliegers die deelnemen aan de middag missie en bezocht de 'Planning en Operations Room'. Een vlieger van het 322-squadron informeerde de Koning over zijn daadwerkelijk gevlogen missie boven Irak, waardoor de noodzaak van een oefening als Frisian Flag duidelijk werd.

Aan het begin van de middag stond Koning Willem-Alexander aan de kop van de baan om bij het vertrek van 40 jachtvliegtuigen voor de middagmissie aanwezig te zijn. Daarna bezocht hij het 'Deployable Control & Reporting Centre' van waaruit Nederlandse en Duitse militaire gevechtsleiders de vliegtuigen in het luchtruim begeleiden.

Vliegbasis Leeuwarden is van 13 tot en met 24 april gastheer van de grote internationale oefening. Meer dan 60 jachtvliegtuigen uit Duitsland, Finland, Nederland, Polen, Spanje en de Verenigde Staten trainen vanaf daar grote en complexe missies. Frisian Flag speelt zich af in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken, veelal boven de Noordzee.

RVD, nr. 106