Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 21-04-2015 | 16:00

Nederlandse F-16's vlogen bijna 30 missies boven Irak. Ze wierpen bijna even zoveel bommen af op doelen van terreurorganisatie ISIS. Een overzicht van Defensie-operaties van 13 tot en met 19 april.

In het trainingscentrum bij het Irakese Erbil sloten Nederlandse instructeurs de tweede basiscursus infanterie voor Peshmerga af. De 600 deelnemers kregen een certificaat. Parallel aan deze opleiding gaven instructeurs voor het eerst ook een training op compagnies- en bataljonsniveau.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse leidinggevenden. De Force Protection-eenheid voerde beveiligingstaken uit. Daarbij was militair medisch personeel beschikbaar.

Oekraine

Leden van repatrieringsmissie werkten voor het eerst weer op de rampplek in Oost-Oekraine.

Mali

Een Chinook-transporthelikopter vervoerde gewonden naar een Chinees en een Frans veldhospitaal. Het ging om 2 VN-militairen en 4 Malinese kinderen. Zij raakten gewond bij een aanslag met een geimproviseerd explosief. Dat gebeurde bij Ansongo, 100 kilometer van Gao.

Militairen van de Special Operations Land Task Group kwamen terug van meerdaagse patrouilles. Het onbemande vliegtuigje ScanEagle maakte verkenningsvluchten. Een verkenningscompagnie vergaarde inlichtingen in Gao en omgeving.

Centraal Afrikaanse Republiek

2 militairen vertrokken naar de Centraal Afrikaanse Republiek. Zij nemen deel aan de nieuwe European Union Military Advisory Mission.

Antipiraterij

Zr. Ms. Johan de Witt patrouilleerde voor de kust van Somalie. Bemanningsleden benaderden schepen voor informatie. Ze boden technische hulp aan een stilgevallen dhow en gaven de opvarenden eten en drinken.

Op het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het onderzoeken van schepen. Het schip patrouilleerde in de Golf van Aden en Golf van Oman. Meerdere beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Middellandse Zee

De bemanning van het Nederlandse kustwachtvliegtuig zag op de Middellandse Zee een schip met 78 migranten. De Dornier leidde de Italiaanse kustwacht er naartoe; die zorgde ervoor dat de opvarenden veilig aan land kwamen.

Voor de grensbewakingsoperatie Frontex voert het Nederlandse toestel patrouillevluchten uit. Dat gebeurt vanaf de Italiaanse basis Sigonella.

Noordzee

Zr. Ms. Van Speijk begeleidde samen met de Britse HMS Argyll 3 Russische schepen door de Noordzee.

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam bijna 40 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het ging 3 keer om een geimproviseerd explosief.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol hield een 27-jarige man uit Breda aan. Hij had bij een controle gezegd dat er een bom in zijn tas zat. Dat bleek niet het geval en de man kreeg een boete van 750 euro.

De marechaussee voert de politietaak op luchthavens uit onder gezag van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Politie-assistentie

Op verzoek van de politie kamde een gespecialiseerd zoekteam van de landmacht in Leeuwarden een pand met bijgebouwen uit.

Cyberconferentie

Militairen van meerdere krijgsmachtdelen ondersteunden de Global Cyber Conference in Den Haag.

Medisch transport

Een Cougar-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht bracht 5 patienten van Terschelling naar ziekenhuizen in Leeuwarden en Sneek.