Calamiteitsles uit Culemborg: wacht onderzoek af

DEN HAAG- `Roep niet te vroeg op tot verantwoording, maar wacht de (eerste) onderzoeksresultaten af!' Dit is een van de aanbevelingen die de Werkgroep Sociaal Domein in Culemborg formuleert.

In Culemborg wordt er door de Werkgroep maandelijks vergadert. In februari stond de vergadering in het teken van calamiteiten. Hoe moet een calamiteit gedefinieerd worden? Culemborg is een van de vijf gemeenten die binnen het rapport `Calamiteiten in het sociale domein' onderzocht wordt op haar omgang met mogelijke calamiteiten. In Culemborg zijn er protocollen opgesteld en is er binnen de Werkgroep, die bestaat uit het college, de ambtelijke organisatie en alle fracties, gesproken over ieders rol in deze.

Aanbevelingen

Voor de gemeenteraad in Culemborg konden er een drietal tips worden gegeven:

- Goed informeren. In Culemborg is afgesproken dat het college de gemeenteraad per mail op de hoogte stelt van feitelijke situatie rondom een calamiteit

- Verwijs door als je niet goed geinformeerd bent en weet ook naar wie je kan verwijzen

- Roep niet te vroeg op tot verantwoording, maar wacht (eerste) onderzoeksresultaten af.

Wie benieuwd is naar de aanbevelingen voor de gemeenteraad in Goes, Almelo, Amstelveen en Amersfoort, kan het onderzoek `Calamiteiten in het sociale domein' van Raadslid.Nu hier downloaden.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 21 april 2015

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu