Herdenkingsmonument Koudekerke ontvangt Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten Zeeland 2015

PERSBERICHT

21 april 2015

Herdenkingsmonument Koudekerke ontvangt Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten Zeeland 2015

Op 21 april is in Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten toegekend aan het Herdenkingsmonument 1940-1945 in Koudekerke. Uit vijf genomineerden wees de jury dit monument aan als het best beheerde, behouden en meest ‘levende’ oorlogsmonument in de provincie Zeeland. De jury vindt dit monument bijzonder, omdat het een ‘gered’ monument is. De prijs bestaat uit een stimuleringsbijdrage van 1000 euro te besteden aan activiteiten rondom het monument, en een QR-code om bij het monument te plaatsen.

Tijdens een feestelijke avond presenteerden de genomineerden zich tijdens een kort interview en aan de hand van foto’s en TV-reportages die gemaakt werden voor CTV Zeeland. De jury woog alle informatie (aanmelding, presentatie, bestedingsdoel) en was unaniem in de keuze van de eerste plaats die vervolgens door juryvoorzitter en commissaris van de Koning Han Polman en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Joan Leemhuis-Stout, bekend werd gemaakt. De organisatie en presentatie van de avond was in handen van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité was erg enthousiast over de bijeenkomst. Ze zei: “In de Database Oorlogsmonumenten van het Nationaal Comité staan 187 Oorlogsmonumenten in Zeeland vermeld. Dat is relatief veel voor een ‘kleine’ provincie en toont de bijzondere oorlogsgeschiedenis van Zeeland. Monumenten houden de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend. Ze vertellen het verhaal van ingrijpende gebeurtenissen die ook voor de toekomstige generaties belangrijk zijn om te weten.”

Herdenkingsmonument 1940-1945 Koudekerke

Het Herdenkingsmonument 1940-1945 in Koudekerke was enkele jaren geleden door de dorpsgemeenschap grotendeels vergeten. De recente restauratie en verplaatsing laat zien hoe vrijwilligers met relatief bescheiden middelen een monument een tweede leven kunnen geven. De verhalen van het monument en de gevallenen gaan nu weer van mond tot mond in het dorp, mede door het onderzoek en de publicatie van het boek over Koudekerk in de Tweede Wereldoorlog.

De jury vindt het Herdenkingsmonument 1940-1945 in Koudekerke een bijzondere inspiratiebron voor anderen en hoopt van harte dat de ambities van de Dorpsraad in de toekomst verder gestalte krijgen. Het oorlogserfgoed (de bunkers en tankgracht) in de nabije omgeving biedt volop kansen om het verhaal van de oorlog verder te vertellen en te laten vertellen.

De andere genomineerden

De jury sprak eveneens lovende woorden over de andere vier genomineerden: Park Toorenvliedt Middelburg, Domburgse Oorlogsmonumenten, Frans militair ereveld Kapelle en Oorlogsmonument Hoedekenskerke.

Nationale Viering van de Bevrijding

De Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten wordt jaarlijks uitgereikt in de provincie waar de 5 mei-lezing plaatsvindt. In 2015 is dat de provincie Zeeland. De Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten is in het leven geroepen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei om het belang van goed beheer en behoud van oorlogsmonumenten te onderstrepen en betrokkenen te stimuleren om monumenten levend te houden. Dit jaar is de prijs georganiseerd in samenwerking met de provincie Zeeland en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

Levende geschiedenis

Het feit dat zeventien monumenten zijn aangemeld voor de Aanmoedigingsprijs geeft aan dat oorlogsmonumenten in de provincie Zeeland nog steeds levende plekken zijn die herinneren aan bijzondere en diverse aspecten van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties sindsdien. Juryvoorzitter Han Polman: “De jury is verheugd over de vele inzendingen. Het is prachtig om te zien met hoeveel betrokkenheid en enthousiasme mensen zich inzetten voor het behoud en levend houden van oorlogsmonumenten en hoe zij op allerlei manieren de bijzondere verhalen blijven vertellen.”