22-04-2015 - Uitkering en op vakantie?


Voor mensen met een uitkering gelden bepaalde regels als zij naar het buitenland willen gaan. Zij mogen maximaal vier weken per jaar naar het buitenland zonder dat hun uitkering wordt gestopt. Vooraf moeten zij toestemming vragen bij de afdeling Sociale Zaken en Werk van de gemeente.

Inwoners met een maandelijkse uitkering van de gemeente voor levensonderhoud mogen maximaal vier weken per jaar naar het buitenland. Hiervoor moeten zij minimaal drie weken van tevoren toestemming aanvragen via het formulier `verblijf in het buitenland'. Zij moeten dit formulier ook invullen
als zij (plotseling) naar het buitenland willen vanwege familieomstandigheden.

Waarop letten?

Om af te mogen reizen zonder dat de uitkering wordt gestopt, gelden nog een paar regels. Naast vooraf toestemming vragen, is het bijvoorbeeld ook nodig om zich na terugkomst persoonlijk te melden. Goed dus om alvast een afspraak te maken met Sociale Zaken en Werk voor op de eerste werkdag na
thuiskomst. Van uitkeringsgerechtigden die langer in het buitenland blijven dan toegestaan wordt de uitkering gestopt. Meer informatie en de regels voor vakantie of verblijf in het buitenland staat onder `vakantieregeling' op www.vlaardingen.nl.

Wel in Nederland, maar niet in Vlaardingen

Krijgt u een uitkering en verblijft u een paar dagen of weken niet in Vlaardingen? Geef dit dan door aan uw contactpersoon van Sociale Zaken en Werk. Ook als het niet om vakantie gaat. Dit in verband met uw beschikbaarheid voor werk. Alleen als u niet meer arbeidsplichtig bent (dit heet:
`volledig ontheven van de arbeidsplicht'), dan hoeft u de gemeente niet te melden dat u een tijdje niet in Vlaardingen bent.

Uitgelicht