Informatieavond keermiddel haven Tholen


Het waterschap organiseert op 28 april a.s. een informatiebijeenkomst over de bouw van een keermiddel in de haven van de Tholen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en vindt plaats in Sporthal en gemeenschapscentrum Meulvliet (Zoekweg 8) in Tholen. Belangstellenden zijn vanaf 19.00 uur welkom.

Tijdens deze bijeenkomst geeft het waterschap uitleg over de bouw van het keermiddel, de duur van de werkzaamheden, in te stellen transportroutes en eventuele overlast tijdens de uitvoering van het werk. Tijdens de inloopbijeenkomst gaat het waterschap ook in op vragen van bezoekers.

Waterberging Volkerak-Zoommeer

De bouw van het keermiddel in de haven van Tholen maakt deel uit van het project Waterberging Volkerak-Zoommeer. Dit project richt het Volkerak-Zoommeer in tot de grootste waterberging van Nederland. Het waterschap voert het Zeeuwse deel van de werkzaamheden uit. Als de waterberging
daadwerkelijk wordt ingezet kan het water in de haven van Tholen met meer dan 2 meter stijgen. Het waterschap bouwt daarom een keermiddel om te voorkomen dat er waterschade ontstaat. De haven kan dan afgesloten worden voor het hoge water.

De waterberging wordt gebruikt als de Hartelkering en de Maeslantkering bij Rotterdam gesloten moeten worden wegens zware wind en ook de Haringvlietsluizen dicht zijn. Gecombineerd met hoog water in de rivieren kan dit water niet worden afgevoerd naar zee. Het waterpeil in het Hollandsch Diep
en het Haringvliet stijgt dan tot een gevaarlijk hoog niveau. Deze situatie doet zich statistisch gezien een keer in de 1.430 jaar voor.