Nieuw beleid binnensportaccommodaties


Heerlen vernieuwt sportaccommodaties met nieuwbouw en afstoten oude gebouwen

De komende jaren verbetert Heerlen haar binnensportaccommodaties (sporthallen en gymzalen). Dit jaar worden er drie nieuwe moderne sportaccommodaties geopend: sporthal MAB in Bekkerveld en twee nieuwe gymzalen bij BMV Molenberg en BMV Aldenhof. Ook bij de nieuwe BMV in MSP wordt een nieuwe
gymzaal gebouwd, zoals het er nu naar uitziet gaat deze accommodatie eind 2017 open.

De ingebruikname van deze vier nieuwe accommodaties en maatschappelijke ontwikkelingen (krimp, vergrijzing etc.) vormden de aanleiding voor het opstellen van het nieuwe beleid. Heerlen wil ervoor zorgen dat alle sportaccommodaties voldoende bezet zijn en daarmee betaalbaar blijven. Daarom
heeft het college besloten de komende jaren een aantal gymzalen af te stoten.
De gemeente stopt met het exploiteren van vijf sportaccommodaties en gaat naar herbestemmingsopties kijken voor deze gebouwen. Indien die er niet zijn worden de accommodaties gesloopt.

De gemeentelijke binnensportaccommodaties die gefaseerd worden afgestoten, zijn:
gymzaal Aarveld medio 2015,
gymzaal Laurierstraat en Gebr. De Witstraat in 2016
gymzaal Eindhovenstraat in 2017 (nadat de nieuwe BMV in gebruik genomen is), en sportzaal MFC Gebrook in 2018.

Ook de gymzaal Burg. van der Kroonstraat (bij bs De Heyster) en gymzaal Limaweg (bij Vrije School), die als gevolg van het wegtrekken van het onderwijs in handen komen van de gemeente Heerlen, zullen in principe worden afgestoten.

Overleg met gebruikers
Met de gebruikers (scholen en andere gebruikers zoals sportverenigingen) van deze accommodaties zal de komende tijd bekeken worden welke beschikbare alternatieven het beste aansluiten bij hun wensen.

Het college vraagt de gemeenteraad later dit voorjaar een zienswijze te geven op het vastgestelde beleid.

Publicatiedatum: woensdag 22 april 2015

ga naar het nieuwsarchief