Meerdere radio-interviews met Bas Mesters


Meerdere radio-interviews met Bas Mesters

Mesters - Italiaanse strekenVanochtend was oud-correspondent Bas Mesters te gast bij BNR Nieuwsradio om te spreken over zijn boek Italiaanse streken, dat vanaf vandaag in de winkel ligt. Hoe kijkt men in Italie aan tegen de ramp die zich voltrekt met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee?
En in welk opzicht lijkt ons land op Italie? Deze vragen vormden de aanleiding voor een interessant gesprek over het huidige Italie.

Beluister hier de uitzending terug.

Eerder deze week was Bas Mesters te gast bij Met het Oog op Morgen om te spreken over de Italiaanse volksziel, de egalitaire cultuur, het netwerken, en het belang van het eten als pacificator. 'Toen God Italie creeerde, schrok Hij. Zo mooi vond Hij zijn schepping. Hij besloot er Italianen te
laten wonen, ter compensatie,' aldus de eerste zin van Italiaanse streken. Wat is daar van waar?

"Ik hoorde die grap daar regelmatig [...] er is veel realisme en zelfkennis in Italie," aldus Mesters. "Italianen zijn heel wantrouwig. Ze zijn bang voor elkaar, omdat men nooit precies weet wat men aan elkaar heeft. Er is geen grote zekerheid in Italie [...] dat betekent dat ze graag en veel
met elkaar in contact gaan [...] Je moet je potentiele vijanden te vriend houden."

Beluister hier de uitzending terug.

Aanstaande vrijdag is Mesters te gast bij Kunststof op Radio 1.

Italiaanse streken:

Een boek over sluwe maffiosi en corrupte politici. Over de moed van rechters, journalisten en burgers. Over het falen van de overheid en de genialiteit van het individu. Over schoonheid en de kunst van het genieten. Over alles wat Italie tot schrikbeeld en tot voorbeeld maakt.

Anno 2015 maakt Italie de grootste economische en morele crisis door sinds de Tweede Wereldoorlog. Tegelijk is de liefde van de Italianen voor de EU bekoeld. In Brussel weet men: valt Rome, dan schudt Europa op zijn grondvesten. In Italiaanse streken wandelt Bas Mesters een dag lang door de
eeuwige stad, op zoek naar de Italiaanse volksziel. In veelkleurige ontmoetingen, met maffiabestrijders, schrijvers, filmdiva's, priesters, edelen, komieken, artsen en anderen, analyseert hij de kansen om de crisis te boven te komen.

Bas Mesters (1965) is journalist en cultuurhistoricus. Hij was ruim tien jaar correspondent in Italie voor NRC Handelsblad en de NOS. Hij is directeur van het Expertisecentrum Journalistiek (UvA) en leidt sinds november 2014 de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim.

Kijk voor meer informatie over de auteur op: http://www.basmesters.nl/

www.italiaansestreken.nl