Persuitnodiging: Naar een volledig automatische toekenning van socia..


Door Barbara de Clippel
Gepubliceerd op 22/04/2015

Dinsdag 28 april om 10 uur

Brussels44Center - Zaal Jacques Brel - Passage 44
Kruidtuinlaan 44
1000 Brussel
(metro Kruidtuin)



Op 28 april licht de Staatssecretaris voor Personen met een beperking, Elke Sleurs, haar plannen toe om de sociale rechten voor personen met een beperking zoveel mogelijk te automatiseren.

Iemand die erkend is als persoon met een beperking, kan op basis hiervan allerlei sociale en fiscale maatregelen aanvragen bij andere overheidsinstanties, korting krijgen bij vb. toeristische attracties, van een voordelig tarief genieten bij de energieleveranciers, enz.

In veel gevallen moet de burger nog een papieren attest voorleggen aan die instanties of bedrijven om te bewijzen dat hij of zij een erkenning heeft van de handicap of een tegemoetkoming ontvangt.

Om de administratieve rompslomp voor de burger tot een minimum te beperken, zet de federale overheid meer en meer in op elektronische gegevensuitwisselingen met de betrokken instanties en bedrijven. Dit is bijvoorbeeld al het geval voor de toekenning van het sociaal tarief gas en
elektriciteit: dankzij de gegevensuitwisselingen tussen de federale overheid en de energieleveranciers hoeft de persoon met een beperking geen papieren attest meer voor te leggen en wordt de maatregel automatisch toegekend.

Tijdens de persconferentie zal de Staatssecretaris andere voorbeelden geven van initiatieven om de sociale rechten te automatiseren en administratief te vereenvoudigen.

Aansluitend op de persconferentie vindt een conferentie plaats van de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) waarbij enkele praktijkvoorbeelden
aan bod komen van het AWIPH (Agence Wallonne `a l'Integration des Personnes Handicapees), het Vlaamse Agentschap voor Hoger Onderwijs en de Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie. De conferentie wordt afgesloten door Thibaut Duvillier, Adjunct-administrateur-generaal van
de KSZ.

Het volledige programma van deze conferentie kan je raadplegen op de website van de FOD Sociale Zekerheid: http://socialsecurity.fgov.be/nl/nieuws-publicaties/conferenties/280415.htm.

Gelieve ten laatste op 27 april je aanwezigheid op de persconferentie en/of conferentie te bevestigen via press@minsoc.fed.be.



Meer info?

Barbara De Clippel, FOD Sociale Zekerheid: 0473/13.13.29, press@minsoc.fed.be

Jeroen Lemaitre, woordvoerder Elke Sleurs: 0486/51.86.55, jeroen.lemaitre@elkesleurs.fed.be

Termen:

* Gezinnen en personen met een handicap
* Non-profit
* Politiek
* Sociale zaken, werk en pensioenen

Bron
RSS

Logo of 'Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid' Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid
Administratief Centrum Kruidtuin - Finance Tower
Kruidtuinlaan 50/100
1000 Brussel
Belgie
+32 2 528 60 11
http://www.socialsecurity.fgov.be

Contact

Barbara de Clippel
Kruidtuinlaan 50, 1000 Brussel, Belgium
+32 473 13 13 29
vCard downloaden