Omgevingsdienst gastspreker bij Geef Leiden lucht

Maandag 20 april vond in het Groene IDeeCafe een informatiebijeenkomst plaats met als thema Geef Leiden lucht. Ruim dertig geinteresseerden waren aanwezig op deze avond die door Milieudefensie was georganiseerd. De Omgevingsdienst West-Holland was uitgenodigd als gastspreker. Aan de opkomst en hoeveelheid vragen was goed te merken dat dit onderwerp leeft. Iedereen heeft tenslotte baat bij schone lucht en een gezonde leefomgeving.

De rol van de Omgevingsdienst

De Nederlandse regelgeving voor luchtkwaliteit is gebaseerd op Europese richtlijnen. Die bepalen hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten. Rijksoverheid, provincies en gemeenten moeten er samen voor zorgen dat de Europese normen niet worden overschreden. Dit is vastgelegd in de Wet milieubeheer. De Omgevingsdienst berekent in de regio Holland Rijnland in opdracht van diverse gemeenten of de luchtkwaliteit voldoet aan de wettelijke normen. De Omgevingsdienst toetst ook of bestemmingsplannen en milieuvergunningen aan de normen voldoen. Dit jaar voert de Omgevingsdienst in opdracht van de gemeente Leiden gedurende een jaar speciale luchtkwaliteitsmetingen in de binnenstad uit. Ook hebben wij adviserende taken, zo is bijvoorbeeld voor de gemeente Leiden een luchtkwaliteitsplan opgesteld.

Concentraties

De belangrijkste stoffen die de lucht vervuilen zijn fijn stof en stikstofdioxide. Susanne van der Laan, adviseur lucht- (milieu)kwaliteit bij de Omgevingsdienst West-Holland, verzorgde een presentatie over de metingen die in opdracht van Leiden worden uitgevoerd. Zij nam ons mee in de wondere wereld van meetpunten, concentraties en grenswaarden. Zij legde uit waarom op dertig punten langs de Hooigracht, Langegracht en Breestraat wordt gemeten, hoe de gegevens worden verzameld en waarom wij de gemeente adviseren op basis van een jaargemiddelde. De metingen leveren, naast de berekeningen, een bijdrage aan de onderbouwing van verandering van de busroute van de Breestraat naar de Hooigracht-Langegracht. De presentatie vindt u hier.

De invloed van wegverkeer

De tweede spreker, Ivo Stumpe, campagneleider verkeer bij Milieudefensie, ging in op de gezondheidsaspecten van vieze lucht. Luchtverontreiniging bestaat uit een mengsel van stoffen en wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsklachten. Als u inademt, ademt u ook de stoffen in waarmee die lucht vervuild is. Fijn stof is het belangrijkste onderdeel van luchtverontreiniging. Hoe kleiner de deeltjes hoe ernstiger de gevolgen voor de gezondheid. Ook de samenstelling van de deeltjes is van belang. In de regio Holland Rijnland is wegverkeer is een van de grootste bronnen van luchtvervuiling.

Leiden aan zet

Na de presentaties was er ruimte voor vragen en discussie over dit thema. Projectleider Peter Heida van de pilot Hooigracht-Langegracht van de gemeente Leiden ging in op de vragen over duurzame mobiliteit en besprak ideeen voor een betere bereikbaarheid voor OV, auto's en fietsen in de stad met de aanwezigen.