Finalisten Nuon Club Competitie bekend

"Windmolens op de clubkantine, veel zonnepanelen en vergaderen in ijstenue"

Vijftig sportverenigingen zijn genomineerd voor de tweede ronde van de Nuon Club Competitie 2015. Vanuit het hele land kwamen inzendingen binnen, de meeste uit Gelderland en Noord-Holland, met samen meer dan de helft van alle genomineerde clubs. Nuon ontving talloze creatieve ideeen, vaak grappig en soms ook heel serieus. Opvallend is de grote interesse van clubs in zonnepanelen en zuinige verlichting.

Via de Club Competitie helpt Nuon sportverenigingen met het verlagen van de energierekening. Van de vijftig genomineerde clubs kunnen er negen een bedrag tot 10.000 euro winnen om te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Tot 18 mei kan iedereen stemmen op de club die de prijs verdient. De negen winnaars worden eind mei bekend gemaakt.

Creatieve ideeen

De finalisten van de Nuon Club Competitie zijn geselecteerd door de jury met voetbalinternational Anouk Hoogendijk, ex-profvoetballer Richard Witschge, sportjournalist Toine van Peperstraten, de CEO van Nuon Peter Smink en twee energieadviseurs van Nuon, Rob van der Plas en Ruud Jansen. De jury selecteerde de genomineerden op basis van creativiteit, energie die erin gestoken is en inhoud van de inzending. "Er zijn echt creatieve en hele goede ideeen ingestuurd", zegt Anouk Hoogendijk. "Filmpjes waarbij sporters gekoppeld zijn aan de straatverlichting, de schaatsvereniging die voortaan vergadert in ijstenue zodat de verwarming niet aan hoeft en voetballen in het donker. We ontvingen ook heel serieuze ideeen zoals LED-verlichting, isolatie en vooral heel veel plannen met zonnepanelen."

Regionale spreiding

13 Genomineerde clubs zijn gevestigd in Gelderland, 13 in Noord-Holland en 5 in Limburg. De provincie Zuid-Holland noteert 4 genomineerden en Overijssel 3. Drenthe, Friesland, Groningen, Noord-Brabant, Utrecht en Zeeland tellen er elk 2. Uit Flevoland drong geen enkele sportvereniging door tot de tweede ronde. Van alle genomineerden waren zijn er maar liefst 21 voetbalverenigingen. Ook zijn er tennisclubs genomineerd, atletiek-, korfbal-, handbal- en roeiverenigingen en hockey-, paardensport-, rugby- en schaatsclubs. Maar ook minder voor de hand liggende verenigingen kwalificeerden zich voor de finaleronde, zoals een schietclub, fietscrossclub en een hengelsportvereniging. De inzendingen en de landkaart met genomineerde clubs staat op http://clubcompetitie.nuon.nl. Hier kan ook worden gestemd.

Lagere energierekening

De Nuon Club Competitie ging van start op 5 maart 2015. Clubs konden zich tot 14 april aanmelden. Volgens Nuon zijn er voor sportclubs goede kansen voor een lagere energierekening. "Neem bijvoorbeeld de CV-ketel, de grootste gasverbruiker", legt energieadviseur Rob van der Plas van Nuon uit. "Uit onze analyses blijkt dat clubs veel winst kunnen boeken, alleen al door de verwarmingsinstallatie beter af te stellen." Zo kan een gemiddelde club tot 15% besparen op aardgas. Wanneer alle clubs in Nederland dat zouden doen, gaat het al snel over in totaal tien tot vijftien miljoen euro per jaar. Recent bracht Nuon een trendrapport uit over energiebesparing en duurzaamheid bij sportclubs, met veel feiten, cijfers en achtergronden.