Provincies goed vertegenwoordigd bij nominaties `Groenste politicus van het jaar'

Provincies goed vertegenwoordigd bij nominaties `Groenste politicus van het jaar'

22 april 2015

Maar liefst vijf gedeputeerden zijn genomineerd voor de verkiezing `Groenste politicus van het jaar'. Ze dingen met 21 andere bestuurders en volksvertegenwoordigers mee naar de titel die op 10 mei wordt vergeven.

De provinciale genomineerden zijn Rein Munniksma (Drenthe), Henk Staghouwer (Groningen), Bart Krol (Utrecht) en Han Weber (Zuid-Holland) en Jan-Nico Appelman (Flevoland). De drie kandidaten met de meeste stemmen op 3 mei gaan door naar de feestelijke finale op zondag 10 mei live in het radioprogramma van Vroege Vogels.

Rein Munniksma

Is acht jaar gedeputeerde geweest in de provincie Drenthe en onlangs begonnen aan een nieuwe klus: waarnemend burgemeester van de gemeente Menterwolde. Had natuur, vitaal platteland en landbouw in zijn portefeuille en was lid van de IPO Adviescommissie Vitaal Platteland. Hij speelde in IPO-verband een belangrijke rol bij de totstandkoming van het met het rijk gesloten Natuurpact.

Henk Staghouwer

In Groningen verantwoordelijk voor natuur, landschap en landbouw. Daarbij richt hij zich onder andere op het verbinden van `economie en ecologie' zoals in het gebied Eems-Dollard. In dat gebied gaan economische ontwikkelingen in het havengebied samen met natuurherstel. Staghouwer is lid van de IPO-commissie Vitaal Platteland en lid van het IPO Comite van Toezicht EU- POP .

Bart Krol

Bart Krol was afgelopen februari gastheer op de provinciale Natuurtop op de voormalig vliegbasis Soesterberg. Hij gaf voorafgaand aan de Top een interview met de veelbelovende titel "Wij brengen het nieuwe elan van de provincies op het natuurbeleid". Krol is in Utrecht gedeputeerde voor natuur en landbouw en lid van de IPO-commissie Vitaal Platteland.

Han Weber

In Zuid-Holland gedeputeerde voor `groen' en ook Weber is lid van de IPO Adviescommissie Vitaal Platteland. Op de website van zijn provincie staat over zijn nominatie het volgende: "Gedeputeerde Han Weber is genomineerd vanwege zijn vasthoudendheid in het realiseren van natuur ondanks het gewijzigd rijksbeleid en het vormgeven van de nieuwe rol van de provincies in het natuurbeleid."

Jan-Nico Appelman

Gedeputeerde in de provincie Flevoland met onder andere landbouw en visserij in zijn portefeuille. Daarnaast is Appelman verantwoordelijk gedeputeerde voor het project `Nieuwe natuur in Flevoland' waarbij inwoners van Flevoland zelf met plannen mochten komen om de Flevolandse natuur in te richten. Lees er hier meer over. Jan-Nico Appelman is lid van de IPO Adviescommissie Regionale Economie en Energie.

De verkiezing van `Groenste politicus van het jaar' is een initiatief van Natuurmonumenten. U kunt tot 3 mei stemmen op volgende website. Vorig jaar won Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout.