Werkzaamheden Kreekrakbruggen in volle gang

22-04-2015

Rijkswaterstaat begon in februari 2015 met de renovatie van brug noord (richting Middelburg). Verkeer rijdt sindsdien in beide richtingen over de gerenoveerde brug zuid. De werkzaamheden aan brug noord lopen op schema.

Een lasser voert werkzaamheden uit onder de brug.

Rijkswaterstaat versterkt en renoveert de Kreekrakbruggen over het Schelde-Rijnkanaal. Tegelijkertijd wordt levensduur verlengend onderhoud uitgevoerd aan de twee betonnen bruggen over het Bathse Spuikanaal. Brug zuid (richting Bergen op Zoom) is inmiddels versterkt. De aannemer heeft de ervaringen van deze brug meegenomen in het werk voor brug noord. Omdat er nu geen werkeiland is gemaakt, maar brug noord gelijk helemaal beschikbaar was, loopt het werk voor brug noord prima op schema.

Brugdek

In februari begon de aannemer met het verwijderen van het asfalt. Vervolgens is ToFD-onderzoek gedaan. Hierbij is met ultrasoon apparatuur nauwkeurig gekeken naar de scheuren in het brugdek en is bepaald hoe groot en diep de scheuren waren. Het resultaat was vergelijkbaar met de situatie op brug zuid. Alle scheuren zijn gerepareerd. Ook zijn de voegen verwijderd en opnieuw gestort.

Versterken

De aannemer is begonnen met het aanbrengen van de staalversterkingen. De leuningen zijn vervangen en de brugrand is geconserveerd. Ook is de tent opgebouwd om straks bij alle weersomstandigheden het hogesterktebeton (HSB) optimaal te kunnen storten. De aannemer is nu bezig met de voorbereidingen voor het storten van de HSB.

Vijzelen

De brug is losgehaald van zijn pijlers en een centimeter omhoog gebracht. Binnenkort wordt de gehele brug 25 centimeter omhoog gebracht. Dit om na het aanbrengen van alle versterkingen dezelfde doorvaarhoogte te behouden. De brug zakt namelijk door het gewicht van het beton iets in.

Betonnen brug

Ook aan de betonnen brug in het verlengde van de stalen brug is volop gewerkt. Het asfalt is eraf gehaald, de voegen zijn verwijderd en opnieuw gestort en er is opnieuw geasfalteerd.

Planning

Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind juni klaar. Op dat moment zijn beide bruggen versterkt en open voor verkeer. Ze kunnen er dan weer 30 jaar tegenaan!