Geen MIA\Vamil voor stille vrachtwagens en trucks met schakelaar

Gepubliceerd op: 22 april 2015 | Gewijzigd op: 22 april 2015

Overweegt u een aanschaf van een Quiet Truck? Houdt u er dan rekening mee dat trucks waarvan de stillere stand uitgeschakeld kan worden, niet in aanmerking komen voor MIA\Vamil. Dit omdat stille voertuigen voor de MIA\Vamil altijd stil moeten zijn en nooit een hoger aandrijfgeluid dan 72dB(A) mogen hebben.

Quiet Truck-gecertificeerde voertuigen zijn stillere voertuigen met een gereduceerd aandrijfgeluid. Tot vorig jaar waren dit vooral voertuigen met een gasmotor. Op dit moment bieden verschillende dealers trucks aan met een dieselmotor en een speciale schakelaar. Deze modellen hebben de mogelijkheid om te schakelen tussen een stand met normaal aandrijfgeluid en een stillere stand. Vrachtwagenchauffeurs kunnen daarmee kiezen of hun truck extra stil is of niet.

Alleen `altijd stille voertuigen'

Als de truck in de stillere stand rijdt, voldoet deze aan de eisen van Quiet Truck; in de normale stand niet. In tegenstelling tot wat leveranciers van deze voertuigen aangeven, komen deze voertuigen met schakelaar niet in aanmerking voor MIA en Vamil. Immers, de truck is niet altijd stil, maar de chauffeur kan voor de stille modus kiezen. Bovendien geldt dat het financiele voordeel van de Quiet truck met schakelaar te hoog zou zijn voor het Europese Steunkader (zie voor meer info op dit punt ook onze informatie op deze pagina).

Als u al een dergelijke truck hebt aangeschaft en een melding hebt ingediend voor MIA\Vamil, houdt u dan rekening met een controle en een afwijzing. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor MIA en Vamil, kijkt u dan op deze pagina op onze website.

Vragen?

Bij vragen kunt u contact opnemen met de helpdesk van MIA\Vamil. De helpdesk is op werkdagen bereikbaar op het nummer 088 0424242. In het keuzemenu kiest u tweemaal een 2.

MIA/Vamil

MIA en Vamil zijn regelingen van de ministeries van Financien en Infrastructuur en Milieu. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Belastingdienst voeren de MIA en Vamil uit. RVO.nl ondersteunt bij de samenstelling van de Milieulijst en verricht de technische controle van de aanvragen. De Belastingdienst controleert de belastingaangifte en bepaalt dan of MIA\Vamil mag worden toegepast.