Nieuw belastingverdrag met Malawi

Malawi bootje

Gepubliceerd op: 22 april 2015 | Gewijzigd op: 22 april 2015

Nederland heeft een nieuw belastingsverdrag gesloten met Malawi. Een belangrijke vernieuwing is de opname van anti-misbruikbepalingen.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Goodall Gondwe van Malawi (Financien) hebben het nieuwe verdrag in Washington getekend.

Het belastingverdrag met Malawi biedt fiscale zekerheid en versterkt de administratieve samenwerking. Hierdoor stimuleert het verdrag investeringen en waarborgt het heffingsrechten.

Verbetering belastingstelsels

Nederland streeft er naar ontwikkelingslanden bilateraal en via internationale initiatieven te ondersteunen bij de verbetering van hun fiscale stelsels en de inrichting van de belastingadministratie. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de overeengekomen bronheffingspercentages. Voor dividenden geldt een bronheffing van 5% bij een aandelenbelang van minimaal 10% en 0% voor pensioenfondsen. Voor overige dividenden gelden de normale tarieven van de beide landen. Voor interest geldt een tarief van 10% en royalty's een tarief van 5%.

Anti-misbruikbepalingen

In het belastingverdrag zijn anti-misbruikbepalingen opgenomen. Deze bepalingen voorkomen dat de voordelen van het verdrag worden gebruikt om belastingheffing te ontwijken. Bij dergelijk oneigenlijk gebruik of misbruik vervalt de mogelijkheid een beroep te doen op het belastingverdrag.

Lees het uitgebreide nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.