FMO en TXC initiatieven geselecteerd door GILCF

FMO, de Nederlandse ontwikkelingsbank, en TCX, The Currency Exchange Fund, kondigen met trots aan dat hun twee initiatieven door The Global Innovation Lab for Climate Finance ("GILCF") zijn geselecteerd als pilot project. GILCF is een wereldwijd initiatief dat de identificatie en de start van innovatieve financieringsinstrumenten op het gebied van klimaatbeheersing ondersteunt. Het doel van de GILCF is om miljarden dollars aan private investeringen te begeleiden richting ontwikkelingslanden waar het kan worden ingezet bij het tegengaan van klimaatverandering.

Het geselecteerde FMO-initiatief betreft The Climate Development and Finance Facility ("CDFF") en het geselecteerde TCX-initiatief heet The Interest Rate Exchange ("IRX"). De initiatieven werden geselecteerd uit in totaal 100 voorstellen die zijn aangedragen bij GILCF. Beide initiatieven zullen nu worden ontwikkeld als een pilot project dat specifiek gericht is op het verlagen van barrieres bij het investeren in hernieuwbare energie en energie-efficientie in ontwikkelingslanden.

Via het CDFF-initiatief richt FMO zicht op het ontbreken van (private) financiering voor infrastructuur en duurzame energie projecten in ontwikkelingslanden. Het uitblijven van financiering voor dergelijke projecten in ontwikkelingslanden is te wijten aan een gebrek aan deskundigheid en wordt tevens veroorzaakt doordat energie projecten kapitaal intensief zijn. Het CDFF adresseert deze uitdagingen door het combineren van verschillende innovatieve investeringsfaciliteiten in een faciliteit waarmee projecten in de wind-, zonne-energie- en waterkracht-sector kunnen worden gefinancierd. De ambitieuze doelstelling voor het CDFF is om in 2020 minstens USD 2 miljard aan private financiering te hebben gerealiseerd. De Nederlandse overheid heeft inmiddels EUR 7 miljoen aan financiering toegezegd voor de faciliteit en FMO zelf heeft aangegeven geinteresseerd te zijn in een directe belegging van maximaal USD 75 miljoen.

Het IRX-initiatief is bedoeld om het valutarisico voor projecten in hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden te verlagen. TCX (The Currency Exchange Fund) en IFC (International Finance Corporation) zullen hierbij optreden als uitvoerende instanties.

Nanno Kleiterp, CEO van FMO: "De selectie van ons project door The Global Innovation Lab for Climate Finance is een enorme stimulans voor ons werk en herbevestigt onze reputatie als een toonaangevende impact investor, die in staat is om daadwerkelijke impact te hebben en daarnaast ook een gezond financieel rendement te genereren. Tijdens de Impact Capital Summit Europe die op 19 en 20 mei zal worden gehouden in Den Haag, en waar FMO een keynote spreker is, zullen we meer informatie verschaffen over deze en andere recente initiatieven."

Ruurd Brouwer, directeur en CEO van TCX: "Het is fascinerend om te zien dat uit meer dan honderd voorstellen twee Nederlandse initiatieven zijn geselecteerd. Wij geloven dat dit de noodzaak onderstreept van het bestaan van partijen die in staat zijn om innovaties door te voeren bij bestaande problemen in opkomende markten. FMO en TCX hebben bewezen in staat zijn om dit te bewerkstelligen en een financieel gezond ontwikkelingsimpact te hebben."