Symposium Inundatie Walcheren 1944

PERSBERICHT

Symposium Inundatie Walcheren 1944

Digitale expositie Walcheren onder Water gelanceerd

MIDDELBURG - 22 april 2015

Op het symposium Inundatie Walcheren 1944 heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei de digitale expositie Walcheren onder Water gelanceerd. De tentoonstelling is te zien op http://tweedewereldoorlog.nl/zeeland/. De inundatie van Walcheren maakte de bevrijding van Nederland mede mogelijk. Dit jaar viert Nederland 70 jaar Bevrijding.

De voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, mevrouw Joan Leemhuis-Stout, opende de digitale expositie Walcheren onder Water. Zij zei: “De Zeeuwen zijn altijd heel trouw in het herdenken en in het vieren van de bevrijding. De onderwaterzetting van Walcheren heeft grote gevolgen gehad voor de bevolking en het landschap van Zeeland. Walcheren onder Water vertelt het verhaal van de oorlogsgeschiedenis van Zeeland en de bevrijding van Zeeland. Dat moeten we ons blijven herinneren.”

De digitale tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door tal van Zeeuwse instellingen. Zo heeft het Zeeuws Archief een belangrijke bijdrage geleverd aan de redactie van de tentoonstelling.

De inundatie van Walcheren begon met het bombardement op 3 oktober 1944 op de Zeedijk bij Westkapelle. Hierbij verloren veel inwoners het leven. Behalve de dijk bij Westkapelle werden de dijken tussen Veere en Vrouwenpolder, bij Fort de Nolle, bij Vlissingen en bij Ritthem gebombardeerd. Dit had grote gevolgen. Walcheren werd grotendeels ingenomen door de zee. Pas in 1946 werd het laatste dijkgat gedicht en kwam Walcheren weer droog te liggen.

De gebeurtenissen uit 1944 waren ook onderwerp van het symposium Inundatie Walcheren 1944, dat op 22 april plaatsvond. Het symposium ging in op de aanleiding en gevolgen van de onderwaterzetting. Vanuit verschillende invalshoeken hebben sprekers de inundatie onder de loep genomen.

· Tobias van Gent, University College Roosevelt, vertelde over het nut en de noodzaak van het onder water zetten van Walcheren;

· Kees Slager, freelance journalist en auteur van o.a. ‘Verjaagd door vuur en water’, ging in op de gevolgen van de inundatie voor de inwoners van Walcheren;

· Johan van Cranenburgh, Waterschap Scheldestromen, besprak het dichten van de gaten in de dijken en het droogmaken;

· Jan Willem Bosch, landschapsarchitect Bosch Slabbers Landschapsarchitecten, sprak over de landschappelijke gevolgen van het onder water zetten van Walcheren.

Het symposium werd georganiseerd door Provincie Zeeland, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Polderhuis Westkapelle, Waterschap Scheldestromen, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), University College Roosevelt (UCR), Zeeuws Archief, Zeeuwse Bibliotheek, Zeeuws Museum en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.