Digitale expositie 'Walcheren onder Water' gelanceerd

Het Nationaal Comite 4 en 5 mei heeft vandaag, 22 april 2015, in Middelburg zijn nieuwe digitale expositie 'Walcheren onder Water' gelanceerd. Nederland viert dit jaar 70 jaar bevrijding. De inundatie van Walcheren maakte de bevrijding mede mogelijk.

De website over de onderwaterzetting van Walcheren in 1944 is te bezoeken via http://tweedewereldoorlog.nl/zeeland/.

Aan deze website van het Nationaal Comite 4 en 5 mei verleenden diverse Zeeuwse instellingen hun medewerking. De website is gelanceerd tijdens het symposium Inundatie Walcheren 1944, dat werd georganiseerd voor het publiek door Provincie Zeeland, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Polderhuis Westkapelle, Waterschap Scheldestromen, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), University College Roosevelt (UCR), Zeeuwse Bibliotheek, Zeeuws Museum en Zeeuws Archief.

Walcheren onder water in 1944

De inundatie van Walcheren begon met het geallieerde bombardement op 3 oktober 1944 op de zeedijk bij Westkapelle. Hierbij verloren veel inwoners het leven. Behalve de dijk bij Westkapelle werden de dijken tussen Veere en Vrouwenpolder, bij Fort de Nolle bij Vlissingen en bij Ritthem gebombardeerd. De gevolgen voor de bevolking en het landschap waren groot. Walcheren werd grotendeels ingenomen door de zee. Pas in 1946 werd het laatste dijkgat gedicht en kwam Walcheren weer droog. Lees meer over de inundatie, de dijkgaten en de droogmaking

Symposium Inundatie Walcheren 1944

Het symposium Inundatie Walcheren 1944, 22 april 2015, belichtte de aanleiding en gevolgen van de onderwaterzetting. Vanuit verschillende invalshoeken namen sprekers de gebeurtenis onder de loep:

* Tobias van Gent, University College Roosevelt, vertelt over het nut en de noodzaak van het onder water zetten van Walcheren.

* Kees Slager, freelance journalist en auteur van o.a. `Verjaagd door vuur en water', gaat in op de gevolgen van de inundatie voor de inwoners van Walcheren.

* Johan van Cranenburgh, Waterschap Scheldestromen, gaat in op het dichten van de gaten in de dijken en het droogmaken.

* Jan Willem Bosch, landschapsarchitect Bosch en Slabbers, tuin- en landschapsarchitecten, vertelt over de landschappelijke gevolgen van het onder water zetten van Walcheren.

Overzicht van activiteiten herdenking inundatie

Alle evenementen in Zeeland rondom de herdenking van de inundatie is te vinden het volgende online overzicht van activiteiten.