Motie van afkeuring voor college van B&W

In de raadsvergadering van 21 april keurde een meerderheid van de raad het optreden van het college af. De goede informatie werd niet op het juist moment gegeven.

Dit gebeurde bij het ingelaste onderwerp "bouwen van een woning op het perceel van Quarles van Uffordlaan 25". De rechtbank in Haarlem had vanwege een lopende procedure de gemeenteraad om een opvatting daarover gevraagd.

De raad was het er inhoudelijk snel over eens dat daar geen woningbouw mag plaats vinden; de bestemming is en blijft natuur. Dat had de raad al eerder gezegd. Probleem was echter dat door een rechtelijke uitspraak dat besluit vernietigd was.

De discussie ontstond bij de vraag hoe het raadsbesluit moest worden gerepareerd. Een groot deel van de raad vond dat het opnieuw nemen van een besluit met een betere motivering voldoende was; het college meende dat er een procedure moest worden doorlopen met de mogelijkheid dat betrokkenen kunnen reageren.

Na veel schorsingen werd een oplossing bereikt. Bij de rechtbank zou voor het indienen van een reactie uitstel worden gevraagd en intussen zou de huisadvocaat ingeschakeld worden voor een advies over de reactie naar de rechtbank en over het reparatieproces.

Pas toen dat besluit genomen was meldde wethouder Challik dat het college de procedure al gestart was; een advertentie in de plaatselijke krant was onderweg.

Dat deed de bom barsten. Na urenlang vergaderen zonder deze informatie voelde een groot deel van de raad zich op het verkeerde been gezet. Een motie van afkeuring werd geformuleerd.

Wethouder Challik gaf, met excuses, aan dat zij het moment om die mededeling tijdens het debat te doen voorbij had laten gaan. Zij deed dat niet bewust en zeker niet met opzet. Ook de voorzitter van het college, burgemeester Meijer, betreurde wat er was gebeurd.

Ondanks die verklaringen kreeg de motie, na een kleine aanpassing, de steun van alle partijen behalve van de Ouderenpartij Zandvoort.

Klik hier voor de aangenomen motie.

Zie het origineel.