Bloemenmozaieken kleuren herdenking 70 jaar bevrijding

Nieuwsbericht | 22-04-2015 | 18:21

Om stil te staan bij 70 jaar bevrijding zijn gisteren en vorige week in Groot-Brittannie 2 mozaieken van Nederlandse voorjaarsbloemen onthuld. Major Ken Mayhew, de oudste nog levende drager van de Militaire Willems-Orde was eregast bij de onthulling in Kew Gardens in West Londen. Met de mozaieken eert Nederland de geallieerde bevrijders.

De mozaieken werden september vorig jaar geplant in het kader van Tulips for Liberators. Met dit project zet de Nederlandse ambassade in Londen het 70e bevrijdingsjaar luister bij. Het mozaiek Operation Manna ligt naast Lincoln Cathedral, een van de beroemdste van Engeland. Het mozaiek Flags of Liberty ligt in de koninklijke botanische tuin, Kew Gardens in West Londen. Oud-hoofdontwerper van de Keukenhof Jan Guldemond bedacht de mozaieken.

Britse en Nederlandse vlag in mozaiek

Vriendschap en verzoening

Zowel bij het planten als de onthulling waren vertegenwoordigers van geallieerde landen, Nederland en Duitsland. Het project draait om vriendschap, verzoening en een gezamenlijke toekomst. Vorige week vond de onthulling in Kew Gardens plaats. Hierbij was Ridder Ken Mayhew aanwezig. Hij kreeg Nederlands hoogste militaire onderscheiding voor zijn bijdrage aan de bevrijding van Nederland.

Vanuit de lucht

In totaal gingen 40.000 tulpen- en hyacintenbollen de grond in. In Lincoln vormen de bloemen een afbeelding van een bommenwerper die voedselpakketten dropt. Hiermee wordt Operatie Manna in 1945 herdacht. Met de eerste humanitaire hulpactie vanuit de lucht werd de hongerende bevolking in West-Nederland geholpen. Flags of Liberty geeft de Britse en Nederlandse vlag weer, wapperend in de wind.

Zonder parachute

Die eerste vlucht was op 29 april 1945. In de 10 volgende dagen werden 3158 vluchten uitgevoerd. De Lancaster-bommenwerpers dropten in totaal 11.000 ton voedsel. Normaal gooiden ze hun last van 6.000 meter hoogte, nu vanaf 150 meter of minder. De pakketten met eierpoeder, melkpoeder, kaas, meel en blikken met vlees hadden namelijk geen parachutes. Tijdens de operatie gingen 3 Lancasters verloren en kwamen de 21 bemanningsleden om.