Batterijen elektrische voertuigen bieden kansen voor Nederlands bedrijfsleven

De opkomst van Elektrisch vervoer (EV) is wereldwijd in een versnelling geraakt. De lithium-ion technologie ontwikkelde zich tot de industriele standaard voor EV-batterijen.

In opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onderzochten ARN en DNV GL wat de kansen voor het Nederlands bedrijfsleven zijn voor batterijtechnologie voor elektrisch vervoer. Met name de fases `fabricage en toelevering', `gebruik' en `einde leven' zijn interessant.

Toelevering en fabricage

In de toeleveringsfase zijn er kansen voor bedrijven die zich richten op de levering aan batterijfabrikanten van onderdelen voor een batterijpakket. Het gaat vooral om batterijmanagementsystemen. NXP is zelfs wereldwijd marktleider op dit terrein. Ook bij de productie van speciale (maatwerk)voertuigen zijn er kansen voor Nederlandse bedrijven. Denk aan de productie van batterijen, koelsystemen en inbouw van batterijen in bussen en voertuigen met een lage actieradius of snelheid.

Gebruiksfase

Er is in Nederland goede potentie voor de ontwikkeling van verschillende Nederlandse commerciele diensten op het gebied van slim laden. Verwacht wordt dat vanaf 2020 opschaling plaatsvindt. Teruglevering aan het net wordt ook vanaf 2020 ook opgepakt. Tot die tijd vinden demonstratieprojecten plaats waarin kennis wordt opgedaan en knelpunten kunnen worden weggenomen.

Einde leven

Het potentieel voor het Nederlandse bedrijfsleven kan groot zijn voor second-life toepassingen, een tweede leven voor een batterij die voor een elektrische auto niet goed genoeg meer is. Hiervoor moet wel een aantal belemmeringen worden weggenomen. Zo moeten batterijen uit auto's nu wettelijk gerecycled worden. Als deze belemmering wordt opgelost liggen hier vanaf 2020 veel kansen. Voor recycling geldt dat voor recyclinglocaties waar al faciliteiten aanwezig zijn, met relatief weinig aanpassingen ook EV-batterijen verwerkt kunnen worden. Dit levert voor Nederland goede kansen op.

Meer weten?

U vindt het onderzoek `Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van batterijtechnologie voor Elektrisch Vervoer' bij 'Downloads'.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stimuleert elektrisch rijden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Hiermee zorgt zij voor schonere steden met minder geluidsoverlast. Ook wordt Nederland zo minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Download:

* Eindrapport kansen voor EV-Batterijen in Nederland PDF document | 1,86 MB

Eindrapport kansen voor EV-Batterijen in Nederland

Zie het origineel.