Lef in het Lab-prijs voor Sue Gibbs

Huid-op-een-chipmodel maakt dierproeven overbodig

Omdat zij een model ontwikkelde waardoor voor het onderzoeken van complexe huidziekteprocessen geen proefdieren meer nodig zijn, heeft Sue Gibbs de Lef in het Lab-prijs 2015 van de Dierenbescherming gekregen. Het publiek kon via de site van de Dierenbescherming stemmen op vier genomineerden. Sue Gibbs is hoogleraar huidregeneratie aan het VUmc/ACTA. De Dierenbescherming zet zich al jaren in om het gebruik van dierproeven terug te dringen.

'De Dierenbescherming is op hoog en laag niveau bezig om mensen aan het nadenken te krijgen. Dit is een prijs om trots op te zijn', zei directeur Frank Dales van de Dierenbescherming donderdagavond bij de uitreiking van de onderscheiding in het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort.

Huid-op-een-chip

Sue Gibbs is bedenker van een huid-op-een-chipmodel dat het mogelijk maakt om complexe huidziekteprocessen te bestuderen en nieuwe medicijnen te testen. Het gebruik van proefdieren is daardoor niet meer nodig. Ze maakt een labmodelhuid waarin ze huidcellen, immuuncellen, vaatwandcellen en bindweefselcellen op een gecontroleerde manier samenbrengt in een microchip. Door al deze cellen samen te voegen, werkt de kweekhuid als een echte huid. Gibbs: "In de toekomst gaan we verschillende organen met aderen op een chip maken. Zo wordt een menselijk systeem met huid, lymfeknopen, nieren en lever op chip nagemaakt."

Onderzoek stimuleren

De Dierenbescherming maakt zich sterk om onderzoek te stimuleren dat bijdraagt aan de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven, onder meer met de Lef in het Lab-prijs. Sinds 2007 reikt de Dierenbescherming deze prijs, In samenwerking met het 3V-centrum Utrecht Life Sciences van Faculteit Diergeneeskunde, jaarlijks uit aan wetenschappers die zich op uitzonderlijke wijze inzetten om het aantal dierproeven terug te dringen.

Over Sue Gibbs

Sue Gibbs was in 2006 medeoprichter en directeur van A-Skin Nederland, een nieuw bedrijf van het VUmc. Dit bedrijf richt zich op het ontwikkelen en toepassen van gekweekte huid. De wetenschappelijke carriere van Gibbs staat in het teken van onderzoek naar de menselijke huid en in het bijzonder het ontwikkelen van alternatieven voor dierproeven.

3V-Centrum

Het 3V-Centrum ULS stimuleert de ontwikkeling, toepassing en acceptatie van methoden die het gebruik van proefdieren kunnen vervangen, verminderen en verfijnen (3V's). Het centrum doet dit door onderzoekers te adviseren en te informeren. Daarnaast wordt het publiek voorgelicht en geinformeerd over de laatste ontwikkelingen. Ook participeert het 3V-Centrum ULS in de cursus Proefdierkunde, die verplicht is voor diegenen die onderzoeken met proefdieren opzetten.