Albert Jan Maat: uitdaging ligt op het platteland

Europese koepel COPA houdt jaarcongres in Portugal

De grootste uitdaging, in Europa en wereldwijd, ligt de komende decennia op het platteland. Daar moet de voedselproductie namelijk met 70 procent omhoog om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Dat zei Albert Jan Maat, voorzitter van de Europese koepel van boeren en tuindersorganisaties COPA. Hij deed zijn uitspraak tijdens het congres dat COPA deze week samen met de koepel van agrarische cooeperaties Cogeca houdt in het Portugese Estoril.

Om de toekomstige uitdagingen in de landbouw aan te kunnen, is volgens Maat een sterke pijler voor plattelandsontwikkeling in het EU-landbouwbeleid onmisbaar. Over de uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is de COPA-voorzitter niet erg te spreken. Het is volgens hem `een beetje ouderwets' en geeft te weinig nieuwe impulsen die de landbouwsector in staat stellen zich verder te ontwikkelen. Ook de vergroeningsmaatregelen hekelt Maat: ze zijn te veel gebaseerd op extensivering en te weinig op innovatie.

De COPA-voorzitter benadrukte dat in een af te sluiten handelsovereenkomst met de Verenigde Staten de Europese standaarden beschermd moeten worden. Hormoonvlees moeten we in de EU bijvoorbeeld niet accepteren, aldus Maat.

Hij verzekerde dat COPA bij de Europese Commissie zal blijven aandringen op herziening van het mededingingsbeleid. Dat moet leiden tot waarborging van een betere gelijkwaardigheid tussen retailers en primaire producenten.

23 april 2015

BRON: LTO Nederland