A27: renovatie Stichtse Brug tot knooppunt Almere


23 april 2015, 10:30

De A27 in Flevoland moet grondig worden gerenoveerd. Het asfalt tussen Stichtse Brug en knooppunt Almere heeft last van scheurvorming. Eind april start Rijkswaterstaat met de voorbereidende werkzaamheden, waarna de renovatiewerkzaamheden kunnen beginnen.

In de periode tussen 28 april en 27 mei wordt ruimte gecreeerd om tijdens de eerste fase van de renovatiewerkzaamheden alle verkeer over 1 rijbaan te leiden, twee rijstroken in de richting van Utrecht en twee rijstroken richting Almere. Als gevolg van versmalde rijstroken geldt er een
snelheidsverlaging. Het verkeer moet in de periode tussen 28 april en 27 mei rekening houden met enkele avond-/nachtafsluitingen van de op- en afrit 36, Almere-Haven.

De renovatiewerkzaamheden op de A27 in Flevoland worden gefaseerd uitgevoerd. Van half mei tot november wordt gestart met de eerste fase van de renovatie over een trace van circa 4 kilometer, tussen de Stichtse Brug en hectometerpaal 111.7 (Vak 1).

Scheurvorming

De huidige fundering van de A27 tussen de Stichtse Brug en knooppunt Almere kan de beweging van de ondergrond niet goed opvangen. Hierdoor ontstaan scheuren in het wegdek. Op plaatsen waar deze scheuren gerepareerd zijn, rijdt de weg niet prettig.

Doelen en resultaten

Het doel is om de weg comfortabeler en stiller te maken met een goede afwatering. De weg krijgt een flexibele fundering die goed aansluit op de ondergrond. Er wordt een nieuw wegdek aangebracht van zeer open asfaltbeton (zoab). Zoab rijdt comfortabel, is stiller en heeft een goede afwatering.

Duurzame oplossing

Met de nieuwe fundering beperkt Rijkswaterstaat scheurvorming in de toekomst tot een minimum. Het rijcomfort voor de weggebruiker zal aanzienlijk verbeteren. Er wordt met deze aanpak over het hele traject gezorgd voor een duurzame oplossing. Zo kan de A27 in Flevoland weer vele jaren mee.

Planning

Medio 2016 moeten de werkzaamheden gereed zijn.

Hinder en maatregelen

Rijkswaterstaat zet zich in om de overlast voor het wegverkeer en omwonenden zoveel mogelijk te beperken met verkeersinformatie en aankondigingen. In 2015 vinden er in de regio ook andere wegwerkzaamheden plaats. De werkzaamheden worden daarom zorgvuldig afgestemd met andere wegbeheerders.

Foto: (c) VID