Bestrijding eikenprocessierupsen van start


Gepubliceerd op: 23 april 2015, Laatst bewerkt op: 23 april 2015

Bestrijding eikenprocessierupsen van startBestrijding eikenprocessierupsen van start

De gemeente start kort na Koningsdag op verschillende plekken in Rijswijk met de bestrijding van de eikenprocessierups. Net als vorig jaar wordt de rups twee keer bestreden met een natuurlijke vijand. De tweede ronde van bestrijding is medio mei gepland, Minuscuul kleine aaltjes worden met een
nevelspuit in de bomen gespoten. Zij zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren, maar wel voor de rupsen.

Het bestrijdingswerk vindt plaats in het Wilhelminapark en Elsenburgerbos.

Het werk wordt uitgevoerd door Kuppen boomverzorging BV in de avonduren als de rupsen actief zijn. Zij proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Brandharen

De eikenprocessierups is een inmiddels landelijk veel voorkomend probleem. Deze rupsen zorgen vooral in de maanden juni en juli voor overlast, doordat de brandharen van deze rupsen voor jeuk en een branderig gevoel kunnen zorgen. Meer informatie over de eikenprocessierups:
www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups

Aangezien de eikenprocessierups steeds meer voorkomt in ons gebied en volksgezondheidsproblemen veroorzaakt start de gemeente een vroegtijdig toepasbare preventieve en natuurlijke bestrijdingsmethode met zogenaamde nematoden. Deze minuscule aaltjes zoeken de rupsen op en schakelen ze
uiteindelijk uit. Voordelen van deze methode zijn dat hij al kan worden toegepast voordat de rups brandharen ontwikkelt en dat het geen giftig bestrijdingsmiddel is.

Het ministerie van NVWA heeft in 2010 goedkeuring gegeven voor deze nieuwe bestrijdingsmethode.

Melden bij gemeente

Inwoners die de eikenprocessierups in Rijswijk aantreffen, kunnen de vindplaats doorgeven aan het Klant Contact Center van de gemeente, tel. 14 070.

* Deel Bestrijding eikenprocessierupsen van start op Facebook
* Twitter