Overleg SBR Heineken gestart; Gevolgen nieuwe wetgeving en reorganis..


Overleg SBR Heineken gestart; Gevolgen nieuwe wetgeving en reorganisatie 4G

Geplaatst op 23 april 2015
[IMG]

De huidige SBR loopt af op 30 juni aanstaande. De SBR is een voorziening in geval onverhoopt je baan verloren gaat. Onze doelstelling is een nieuwe SBR met Heineken af te spreken waarbij er een regeling blijft bestaan die zorgt voor een voldoende vangnet in geval je baan verloren mocht gaan.
De gesprekken over een nieuwe SBR worden gevoerd tegen de achtergrond dat er op 1 juli aanstaande ingrijpende wijzigingen zullen zijn in het ontslagrecht en de WW.

Inzet Heineken

De huidige SBR kent een aantal regelingen waar we door veranderde wetgeving mogelijk in een discussie met Heineken terecht gaan komen. Zo verwachten wij discussie met Heineken op de onderwerpen vergoeding en 59,5 jarigen regeling. Onze inzet is de regeling zoveel mogelijk in stand te houden,
dan wel te repareren daar waar dat niet langer kan. De uitkomst van het overleg moet een gelijkwaardig vangnet opleveren.

Heineken zet in op een SBR met een looptijd van 1.5 jaar waarbij de vergoeding bij ontslag wordt gebaseerd op de huidige Kantonrechterformule, maar tegen een lagere factor C=1 (nu C=1.1). De transitievergoeding is altijd het minimumniveau.

Wat vinden MHP Heineken en De Unie?

In alle gevallen moet de SBR zorgen voor perspectief naar de toekomst. Ja, er zal sprake moeten zijn van een uitkering als gevolg van verlies inkomen, maar veel belangrijker is het perspectief dat een individu krijgt. De arrangementen in de SBR moeten zo ingericht worden dat de kans op het
vinden van een baan maximaal is. In dat kader willen we het begrip `Passende arbeid' bekijken en waar nodig aanpassen om de kansen voor individuen op het behouden van een baan binnen Heineken te vergroten.

Gevolgen gewijzigde wetgeving en de SBR

Het nieuwe ontslagrecht zorgt er voor dat er straks vaste routes zijn voor ontslag. Ook wordt de Transitievergoeding als minimum vergoeding in de wet opgenomen. Na een eventueel ontslag krijgt een werknemer te maken met een andere WW. De maximale WW gaat in stapjes omlaag en er zal sneller een
andere baan geaccepteerd moeten worden.

De nieuwe SBR zal op onderdelen aangepast gaan worden aan de nieuwe wetgeving. In mei staan 2 onderhandelingsrondes gepland met als doel een nieuwe SBR af te spreken.

Reorganisatie 4G

De OR en vakorganisaties zijn geinformeerd over een aantal structuurwijzigingen in de top van Heineken. Deze wijzigingen kunnen ook lager in de organisatie effecten gaan hebben. Heineken heeft toegezegd de huidige SBR te zullen toekennen voor reorganisaties welke het gevolg zijn van 4G.

Ga mee op reis!

De toekomst van arbeidsvoorwaarden binnen Heineken is ongewis. Veranderingen in wetgeving en een veranderende arbeidsmarkt zorgen ervoor dat we anders naar de arbeidsmarkt moeten kijken. Deze toekomst vraagt ook een andere, bovenal modernere benadering van de leden als achterban.


Swen Laarveld
Sr. Belangenbehartiger

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Geplaatst in: Actueel Nieuws