8 tips voor integratie aangepast sporten binnen de vereniging


Artikel uit de nieuwsbrief van Rotterdam Sportsupport.

Hoe behandel ik sporters met een beperking? Sommige vrijwilligers zijn geneigd weleens anders met hen om te gaan dan met de overige leden, terwijl dat helemaal niet nodig is. Natuurlijk, tijdens het sporten is het af en toe noodzakelijk rekening te houden met iemands beperking. Maar daarbuiten
is dat vaak niet op zijn plaats. 8 tips van verenigingsadviseur Trudy van Bregt (Rotterdam Sportsupport) om aangepast sporten nog beter te integreren binnen de vereniging.
1. Zorg voor draagvlak binnen de vereniging
Een afdeling voor aangepast sporten kan niet duurzaam draaien op een enthousiasteling. Verzamel andere mensen om je heen die affiniteit hebben met aangepast sporten. Menigeen die eerst geen vrijwilligerswerk verrichtte binnen de club, blijkt het wel leuk te vinden zich in te zetten voor
aangepast sporten.

2. Voorkom dat aangepast sporten een aparte tak wordt binnen de club
Plaats wedstrijdzaken van deelnemers aan aangepast sporten bij het bestaande wedstrijdsecretariaat. Breng jeugdzaken onder bij de reguliere jeugdcommissie. Laat ouders van deze leden zitting nemen in commissies, zodat daarin ook het aangepast sporten goed is vertegenwoordigd. Benoem
ontwikkelingen binnen de het aangepast sporten ook als vast agendapunt voor bijvoorbeeld de algemene ledenvergadering.

3. Behandel alle sporters hetzelfde
Zorg ervoor dat deelnemers aan aangepast sporten hetzelfde tenue dragen als de overige leden. Laat ze trainen op dagen wanneer ook de andere teams actief zijn. Dan komen leden elkaar tegen. Dat leidt tot verbondenheid. Laat sporters met een beperking meedoen aan activiteiten die gericht zijn
op hun leeftijdsgenoten.

4. Nodig deelnemers aan aangepast sporten uit voor nevenactiviteiten
Iedereen waardeert een feestavond, toernooi of gezellige barbecue. Nodig dus ook de leden uit die meedoen aan aangepast sporten, evenals hun ouders, trainers en coaches.

5. Deelnemers aan aangepast sporten komen op eigen gelegenheid naar de vereniging
Vervoer is soms een probleem voor leden met een beperking. Verenigingen zijn vaak geneigd dit op lossen. Dat is sympathiek, maar probeer het bij voorkeur toch zo te organiseren, dat deze leden of hun ouders of begeleiders zelf het vervoer regelen.
Vervoer naar en van de vereniging is de verantwoordelijkheid van de sporters en/of hun ouders/begeleiders. Clubs die leden zelf vervoeren, maken hen afhankelijk. Daarmee worden deze sporters anders behandeld dan de overige leden.
6. Laat alle leden aangepast sporten ervaren
Sporten als goalball en showdown laten zich ook uitstekend beoefenen door sporters zonder visuele beperking. Zij kunnen met afgeplakte skibrillen ervaren hoe het is om te sporten wanneer je niet kunt zien.
7. Organiseer een wedstrijd tegen het eerste team
Het eerste team van de vereniging trekt vaak veel publiek. Laat leden die aangepast sporten het bijvoorbeeld eens per jaar opnemen tegen het eerste team. Dit is een mooi visitekaartje voor de club en het aangepast sporten.
8. Vraag ook leden met een beperking welk vrijwilligerswerk ze kunnen doen
Leden met een beperking zijn tot meer in staat dan vaak wordt gedacht. Vraag deze leden dan ook net als anderen bijvoorbeeld een bardienst te draaien of mee te doen aan een schoonmaakdag.

NTTB/MS